Social

Elevii din Cimișeni și Pașcani ar putea scăpa de WC-ul din curtea școlii…la anul

Școlile primare, gimnaziile și liceele pot depune cereri de proiecte pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare. Inițiativa este lansată de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF Moldova. În urma concursului, vor fi selectate

100 de instituții de învățământ preuniversitar,  ar putea beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație.  Bugetul total care va fi alocat în acest scop se ridică la circa 85 milioane lei. Programul este realizat cu suportul Ministerului Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Pentru a participa la concurs, managerii instituțiilor trebuie să completeze un formular, care poate fi accesat la următorul link https://bit.ly/blocurisanitare.

Data-limită pentru depunerea cererilor este 31 octombrie, 2023.

Formularul va include informații despre dotările existente, condițiile tehnice ale instalațiilor, necesitățile de îmbunătățire ale sistemelor și serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă.

Datele colectate în baza formularului vor sta la baza unui plan de intervenții pe termen mediu și lung cu privire la reabilitarea blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ general. Pentru a beneficia de asistență în procesul de completare a formularelor, dar și pentru a pune în discuție spectrul de intervenții necesare pentru a întruni normele sanitare în vigoare, cadrele manageriale sunt invitate să participe la câteva sesiuni de orientare, care vor fi organizate online în perioada 16-25 octombrie 2023.

„Copiii trebuie să dispună de un mediu de învățare sănătos, să li se ofere acces la surse sigure de alimentare cu apă, servicii adecvate de sanitație și igienă.  Crearea acestor condiții pentru fiecare copil și elev din țara noastră este o prioritate a ministerului”, susține Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Dreptul la apă și sanitație se află în centrul mandatului UNICEF. Programele UNICEF de reabilitare a blocurilor sanitare în școli, care acoperă peste 90 de țări și ajung în medie la 3 milioane de copii anual, sunt esențiale pentru a ne asigura că fiecare copil are oportunitatea pentru o educație mai sănătoasă și mai demnă. Credem că accesul la apă și sanitație nu este un privilegiu, ci un drept fundamental pentru fiecare copil,” spune Maha Damaj, Reprezentantă de țară UNICEF în Moldova.

La începutul anului curent în 178 de instituții de învățământ se atestau probleme privind accesul la apă și sanitație. Dintre acestea, în 60 de școli, gimnazii și licee sunt în prezent în derulare proiecte de construcție sau renovare capitală a blocurilor sanitare.

Astfel, în 25 de instituții renovarea se face cu resurse alocate de la bugetul de stat,  șapte instituții beneficiază de sprijinul UNICEF, iar 28 – de susținerea consiliilor raionale și a altor parteneri de dezvoltare. Toate aceste proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.

Printre ele ar fi putut fi și instituțiile din Cimișeni și Pașcani, Criuleni care pe lângă insuficiența spațiilor pentru studii, nu au nici blocurile sanitare adecvate. În mare parte tărăgănarea implementării proiectelor elaborate se datorează și activității defectuoase a Consiliului raional Criuleni,

Alte 118 instituții de învățământ vor beneficia de investiții în anul 2024 din partea UNICEF și a Băncii Mondiale, în sumă totală de 143 de milioane de lei.  Managerii instituțiilor criulenene, care duc lipsă de blocuri sanitare interne, moderne, speră că la anul, după electorală, vor soluționa problema , iar la Pașcani așteaptă și   darea în exploatare a noului edificiu al școlii.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button