Pe data de 8 februarie, redacția Est-Curier a organizat ultimele două runde de dezbateri cu participarea candidaților pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală uninominală nr. 21 Criuleni-Dubăsari. Toți cei șase candidați, ca și în cazul primelor două runde, au fost invitați să participe.
Astfel, la runda a treia s-au prezentat candidații Sergiu Berzan (PSRM), Andrei Porubin (candidat independent) și Gheorghe Ojog (PL).
Tema acestor două runde a fost dezvoltarea economică, iar participanții au avut a răspunde la întrebările: 1) Care va fi prima lege pe care o veți promova, odată ce veți ajunge în Parlament, pentru ca agricultorilor să le fie mai ușor să-și facă afacerile?; 2) Ce soluții ați identificat pentru atragerea investițiilor în economia țării și a crea locuri de muncă, atât de necesare mai ales la sate?; 3) Recent opinia publică a aflat, cine ar fi primii doritori să beneficieze de legea cetățeniei prin investiții. Raspundeți cu argumente, ce credeți personal și care este pozitia formatiunii Dvs privind această lege?. Contracandidații și-au adresat unul altuia întrebări, și-au prezentat CV-urile și au făcut apel către alegători să fie votați la 24 februarie 2019. Vă prezentăm înregistrarea video ale dezbaterilor .
Rezumatul dezbaterilor
Andrei Porubin: prezentare şi răspunsuri:
Andrei Porubin, născut în s. Holercani. Absolvent al USM, licenţiat în educaţie fizică şi sport. Master în domeniul teologiei şi filosofiei. Îşi desfăşoară activitatea în sfera businessului valutar. A decis să candideze pentru că îi sunt aproape problemele zonei amplasate geografic pe malul Nistrului. Candidat independent.
În 2006 am încercat să aduc în satul meu natal un proiect agricol bazat pe tehnologii noi, dar din cauza politicii de impozitare, afacerea a fost închisă. De aceea prima lege pe care o voi promova va fi schimbarea radicală a politicii de impozitare în agricultură. Pentru crearea locurilor de muncă, e nevoie de coeziune spirituală între locuitori. Noi nu ne ajutăm unii pe alţii, dar ne înecăm unii pe alţii. Viziunea şi opinia naţiunii noastre este absolut coruptă. Noi nu putem să ieşim din criză fără ca să fim uniţi. Dacă atragem o investiţie, dar noi suntem dezbinaţi, această investiţie nu produce nici un efect. Ar trebui să răspundem la întrebarea: pentru cine este atrăgătoare cetăţenia noastră? N-aş crede că cetăţenia Moldovei poate da o prioritate afacerilor. Pentru investitori mai mult contează stabilitatea legislativă din RM, respectarea acestor legi. Poţi să-i dai cetăţenie triplă, dar investitorii cataloghează Republica Moldova ca un stat corupt, acaparat. Am propus unor investitori din SUA să vină în R.Moldova, dar au analizat şi au spus că există un nivel mare de risc să-şi piardă investiţiile.
Întrebare de la dl Berzan: „Dl Porubin, v-aţi axat pe religie, reiese că moldovenii nu prea au şanse să se dezvolte?”. Răspuns: Da, m-am axat pe aspectul religios. Spiritul biblic ne învaţă să ajutăm apropiatul nostru, să-l iubim ca pe noi înşine. Numai atunci când vom căpăta un astfel de spirit, atunci vom putea să conlucrăm. Dacă comunitatea este dezbinată, ea nu poate produce nimic eficient. Naţiunea noastră migrează în România, în Rusia, în Europa, dar noi trebuie să colaborăm cu toate statele care ne înconjoară pentru a obţine un produs eficient în republica noastră Moldova.
Întrebare de la Gh. Ojog: „Aţi menţionat, că dacă în statul R.Moldova o să fim toţi baptişti, o să trăim bine din asta”. Răspuns: Eu n-am menţionat că toată naţiunea trebuie să fie baptistă. Eu am menţionat despre spirit. Spiritul înseamnă atitudinea unui om faţă de altul, pentru că atitudinea unui om faţă de altul arată tabloul care este în societatea noastră. Baptismul nu are nimic aici, dar eu nu înjosesc ortodoxia.
Apel către alegători: Sunt Andrei Porubin, sunt candidat independent, nu fac parte nici dintr-un partid, nu sunt influenţat nici de un partid, sunt liber, eu am ideile mele, programul meu, hotărârea mea îmi aparţine mie. Împreună putem face multe lucruri dacă vom fi uniţi. Alegerea există. Alegeţi candidatul cu nr. 5, Andrei Porubin!
Sergiu Berzan, prezentare şi răspunsuri:
Sergiu Berzan, 37 de ani, căsătorit, educă doi copii, locuieşte în Doroţcaia. Absolvent al Colegiului de ecologie, al ULIM facultatea de psihologie. Vicepreşedinte degrevat al r. Dubăsari. Candidat din partea Partidului Socialiştilor.
Nu cunosc atât de bine legile din agricultură, dar consider că agricultorii moldoveni nu sunt competitivi. Din cauza monopolurilor, agricultorii din Moldova nu-şi pot vinde marfa nicăieri. M-aş axa pe posibilitatea de a vinde produsele agricole şi în Rusia, ceea ce până acum nu s-a putut. Ca să dezvoltăm satele noastre, e nevoie de servicii medicale în sate, grădiniţe, şcoli. Nici rețea de transport public dezvoltată nu avem, orarul cărora permite unui locuitor din sat să se deplaseze la muncă sau la servicii unde vrea. Pentru ca să atragi investiţii în sate, este nevoie de forţe de muncă, dar din cauza reformelor de până acum, lumea pleacă din sate. Din păcate, în sate forţă de muncă nu a mai rămas. Am discutat cu investitori din Rusia care sunt gata să implementeze proiecte serioase în agricultură şi industrie, dar e nevoie ca guvernarea să asigure cadrul legal stabil şi să avem forţe de muncă suficiente. Nu ştiu care este poziţia partidului referitor la legea cetăţeniei prin investiţii. Poziţia mea personală: nu cred că investitorii serioşi vor să se mute cu traiul în Moldova. Investiţia în sine este un proiect de business pe care omul îl dezvoltă în altă ţară, nu se mută cu traiul încolo unde face investiţii.
Întrebare de la A. Porubin: „Pentru a obţine rezultate pe un termen lung, ce trebuie să le oferim şomerilor din ţara noastră?”. Răspuns: Oficial, la noi mai mult de jumătate de republică sunt şomeri. Locuri de muncă, ce mai poţi să oferi şomerilor? Atrase investiţii, dezvoltată agricultura.
Întrebare de la Gh. Ojog: „Dacă vă duceţi în Parlament, veţi fi o maşină de vot sau veţi avea părere proprie?”. Răspuns: „Nu mi-am pus scopul să ajung în politică. La partid s-a hotărât ca eu să merg candidat. Nu mă duc să fac bani. Am avut businessuri, am poziţia mea cum vreau să trăiesc. Am accentuat: vreau să trăiesc în sat, cu copiii mei, vreau să dezvolt satul, să trăiesc în ţara mea. Nu vreau să fiu maşină de vot ajungând în Parlament”.
Apel către alegători: Vă îndemn să votaţi Partidul Socialiştilor, pe circumscripţia 21 – Berzan Sergiu. Avem o echipă tânără de economişti puternici, avem planuri cum să dezvoltăm ţara. Noi o să facem schimbări!\
Gheorghe Ojog, prezentare şi răspunsuri:
Gheorghe Ojog, născut în s. Corjova. Absolvent al Universităţii agrare, inginer-mecanic. A activat peste 20 de ani în agricultură. De 24 de ani este primar în s. Corjova. Candidează de la Partidul Liberal. A decis să candideze pentru că nu doar cunoaşte problemele, dar şi soluţiile acestora.
Prima lege – aş elimina monopolul de pe tot felul de producţie agricolă. La noi producătorii nu-şi pot vinde producţia la un preţ pe care-l merită, pentru că actualele preţuri de desfacere sunt mai joase decât sinecostul producţiei. Soluţiile nu sunt simple. Toţi au promis până acum guvernare cinstită, dar nu se schimbă nimic. Soluţii sunt, dar trebuie o stabilitate, forţe politice mature şi formate. La noi partidele politice sunt un fel de SRL-uri, trecerea deputaţilor de la un partid la altul pentru interese personale. Eu nu am venit de la partid, eu sunt liber în alegerea mea, maşină de vot n-am fost şi nici n-am să fiu niciodată.
Pentru ca omul să investească în ţara noastră lui nu-i trebuie cetăţenie, dar stabilitate. Investitorul vine cu nişte bani în ţara noastră pentru că la noi forţa de muncă e mai ieftină, nu e 3 mii de euro, ca-n Germania. Obține astfel o producţie mai ieftină, prin urmare o poate vinde mai uşor. Dacă este stabilitate şi afacerea mea merge bine, nu e nevoie de lege a cetăţeniei prin investiţii. Pentru antreprenor e important să poată plăti salarii şi să câştige ceva din afacerea lui.
Întrebare de la S. Berzan: „În cazul în care o să ajungeţi deputat, totuşi, o să mergeţi cu PL-ul sau independent?”. Răspuns: Când am plecat din sat la 15 ani, mama m-a învăţat să merg şi să dau bună ziua oamenilor şi să mă strădui să le fac bine, dacă vă aranjază răspunsul meu.
Întrebare de la A. Porubin: „Care este, după părerea Dvs, politica ţărilor bogate? Răspuns: Ştiţi, unde şi-a vârât dracul coada, nu se face nimic. Societăţile care s-au dezvoltat fără Lenin, fără Hitler, fără Stalin merg de sinestătător. Noi i-am biruit pe nemţi, le-am luat motocicletele, „stanoacele” (utilajele), şi acum Germania e cea mai bogată ţară! E aşa pentru că ei nu l-au avut pe Lenin, pe Stalin, ei s-au dezvoltat de sinestătător, au trecut prin toate, ştiu a lucra, ştiu a organiza. Dar noi suntem dispersaţi pentru că am avut conducători „deştepţi”. Acum avem şi atunci am avut.
Apel către alegători: „Stimaţi alegători, eu ştiu ce înseamnă să promit şi să mă ţin de cuvânt, tot timpul m-am străduit să lucrez în folosul societăţii. O dată în patru ani vi se dă dreptul de a alege primarii, parlamentarii, guvernanţii. Dvs decideţi, cine e mai bun: eu sau altul. Eu cred că dacă o să ajung acolo, părerile mele n-o să se schimbe, maşină de vot n-o să fiu, am să vin în teritoriu şi o să mă sfătui cum să fac să fie bine pentru toţi locuitorii r. Criuleni şi r. Dubăsari!
Sergiu Berzan – candidatul socialiştilor pe circumscripţia 21
Al doilea în buletinul de vot pentru circumscripția uninominală 21 a fost înregistrat candidatul socialiștilor, Sergiu Berzan. Până a deveni candidat, Sergiu Berzan a ocupat funcția de vice-președinte al raionului Dubăsari responsabil de atragerea investițiilor (numit în funcție la 25 iulie 2017). Din informația oficială, sarcina acestuia era să promoveze imaginea raionului cu scopul de a atrage investiții; să susțină activitatea investițională și de protejare a investițiilor, să fortifice diplomația economică.
Sergiu Berzan este originar din Doroțcaia, r. Dubăsari. Are 37 de ani, este căsătorit, educă doi copii. A absolvit Colegiul de ecologie cu calificarea inginer silvicultor, și ULIM, licențiat în psihopedagogie. În 2017 a absolvit cursul ”Problemele dificile în politologia contemporană” la Universitatea ”Lomonosov” din Moscova. Conform declarației de avere, când a intrat în funcția de vicepreședinte al raionului, în 2017, nici el, nici soția sa nu erau angajați și nu aveau venituri salariale, înafară de îndemnizațiile pentru copii, în valoare de 14477 lei. Pentru anii 2017-2018, Berzan a declarat un venit din salariu în sumă de 163 mii lei, și îndemnizația pentru copii în sumă de 18,5 mii lei. Candidatul Berzan nu declară nici o locuință, nici un teren sau automobil. Solicitat de presa de la Chișinău, Sergu Berzan a explicat că nu are imobil, pentru că nu a putut achita rata la bancă pentru el, din cauza treburilor proaste pe care le-a avut compania sa, legat de imposibilitatea de a exporta produse agricole în Rusia. Tor aici apare informația despre compania SRL «Dibsertrans», la care Sergiu Berzan are atribuție, și pe care a fondat-o în 2006. Compania este specializată în prestarea serviciilor de transport și este activă, însă Sergiu Berzan nu a declarat-o la angajare în 2017, pentru că aceasta nu activează. Partidul Socialiștilor a prezentat candidatura lui Sergiu Berzan pentru parlamentare pentru circumscripția 21 Criuleni-Dubăsari încă pe data de 14 octombrie 2018, chiar dacă oficial campania electorală a început abia pe 25 ianuarie 2019. Socialiștii au numit acțiunea din acea zi un ”miting de protest împotriva politicii guvernării criminale din ultimii nouă ani”.
Liberalul și unionistul din Corjova, Gheorghe Ojog
Primarul satului Corjova, r. Criuleni, este al șaselea candidat înregistrat la Criuleni, respectiv, lui îi revine și numărul șase în buletinul de vot. Gheorghe Ojog este propus pe circumscripție de către Patidul Liberal și tinde să ia un mandat în Parlament după ce a stat la cârma satului Corjova pe parcursul a 24 de ani – este la finalul celui de-al șaselea mandat. Până a se înscrie în Partidul Liberal, Gheorghe Ojog a fost membru al Alianței ”Moldova Noastră”, care s-a dizolvat în anu 2011. În ultimii ani a lansat frecvent în spațiul public mesaje în favoarea unirii cu România, iar în martie 2018 a organizat în sat o acțiune de semnare a declarației simbolice de unire, pe care au consemnat-o peste o sută de corjoveni.
Gheorghe Ojog are 64 de ani, este căsătorit, a educat trei copii. De profesie este inginer-mecanic. La momentul înregistării în cursa electorală, în declarația de avere și interese, depusă la CEC, declara un venit din salariul de primar 145 777 lei în doi ani, venitul soției în mărime de 300059 mii lei în aceeaşi perioadă. Atât primarul, cât și soția sa sunt pensionari, și au beneficiat cumulativ de 91200 lei din prestații sociale, la fel, în doi ani. Între anii 2000 și 2017, Gheorghe Ojog, potrivit ultimei declarații de avere, a procurat 55 de terenuri cu suprafața totală de peste 21 ha, cu valoarea totală de circa 280 mii lei. Numai în anul 2017 edilul Corjovei ar fi plătit peste 135 de mii de lei pentru terenuri, sumă ce depăşeşte de aproape două ori salariul lui de primar pe un an de zile, nu şi venitul cumulativ declarat al familiei. Candidatul mai declară o casă cu suprafața de 100 m.p., neevaluată, ce datează cu anul 1980, și un autoturism ”Niva”, fabricat în 1987, de 12 mii de lei. Primarul – candidat a reușit să pune de o parte aproximativ 250 mii de lei pe un cont bancar. O parte din bani, declară Ojog, provin din venitul obținut de firma agricolă – SRL ”Mais”, al cărei coproprietar este (deține a cincea parte din afacere). Pe portalul declarațiilor de pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate, nu sunt alte declarații de avere ale candidatului.
În ultimii doi candidatul liberalilor, Gheorghe Ojog, a fost vizat în cel puțin un dosar penal legat de depășirea atribuțiilor de serviciu, însă instanța nu a dat o decizie finală pe vreo cauză, fapt consemnat de Certificatul de integritate, eliberat de către ANI pe numele candidatului pe data de 17 ianuarie 2019.
În perioada cât a fost primar în s. Corjova, Gheorghe Ojog a dezvoltat infrastructura satului. Cca 90% din gospodăriile din sat sunt conectate la apeduct, canalizare și sistem de epurare autonom, iar corjovenii se laudă cu condiții de oraș. Satul are propria aleea a personalităților. În anul 2017, la inaugurarea căminului cultural după reconstrucţie, primarul a prezentat monografia ”Satul meu din pragul casei”, al cărei autor este. Cartea despre istoria și personalitățile Corjovei a fost editată din sponsorizări cu un tiraj de 1500 de exemplare, iar primarul a promis că un exemplar al acesteia va fi dat în fiecare gospodărie.
Mai multe informații despre candiatul Andrei Porubin, găsiți AICI
Svetlana Cernov, Est-Curier