CriuleniCulturalEst-Curier

“Douăzeci de anișori am cântat lumii cu dor”

Duminică, 20 decembrie, ansamblul folcloric „Nemurele” din satul Slobozia-Dușca a sărbătorit a XX-a aniversare. Cu această ocazie a fost organizată o festivitate cu genericul „Datini scăldate în apele Nistrului”, care s-a desfășurat în format restrâns, în fața camerei de luat vederi. În holul Casei de Cultură, dna Claudia Burlacu-Șerșun a vernisat zestrea neamului: covoare, prosoape, icoane și obiecte de uz casnic folosite de către strămoșii noștri, și a pus la loc de cinste și pozele, distincțiile ansamblului.

nemurele
“Nemurele”, Slobozia-Duşca, la a 20-a aniversare. 20 decembrie, 2020.

Valorificarea și promovarea tradițiilor strămoșești, cultivarea sentimentelor de respect și prețuire a tezaurului folcloric și păstrarea tradițiilor din zona de baștină sunt elementele principale, care stau la baza activității Ansamblului Folcloric „Nemurele” din Slobozia-Dușca.

Ansamblul folcloric “Nemurele”, a fost fondat în decembrie 2000 de către Mihai Gulîi și Valentina Istrati, buni cunoscători ai datinilor și obiceiurilor din sat. Pe parcursul anilor, funcția de conducător artistic a fost preluată de Elizaveta Ermurachi, iar din anul 2018 – de către Claudia Burlacu-Șerșun, care a revenit cu drag la origini, fiind mândră de locul în care s-a născut: “Pentru mine activitatea în cadrul ansamblului folcloric „Nemurele” din satul meu natal Slobozia-Dușca înseamnă revenirea pe deplin acasă. Mă simt bine în casa părintească și mă simt foarte bine atunci când comunic cu sătenii mei, care ați văzut cât de talentați și frumoși sunt. Asta este pentru mine, Revenirea Acasă”.

Ansamblul Folcloric “Nemurele” este unul din principalii promotori ai tradițiilor și obiceiurilor din satul Slobozia-Dușca. Acest mesager al artei și culturii populare a reușit în decursul celor 20 de ani de activitate să impresioneze publicul prin măiestria artistică a celor 12 membri ai ansamblului. De-a lungul timpului au participat cu succes la diverse activități culturale locale, la festivaluri naționale și internaționale, reușind de fiecare dată să culeagă aplauzele binemeritate și simpatia publicului. Rusia, Italia, România, Bulgaria, Belarus și Turcia sunt doar câteva dintre țările în care vocile ansamblului au răsunat și încântat inimile celor care iubesc și apreciază tradițiile populare moldovenești.

Repertoriul artistic este unul variat, însă în cea mai mare parte, predomină cântece populare de dragoste și dor. Costumul popular întregește amalgamul de splendoare al ansamblului, fiind confecționat la unul dintre cei mai renumiți meșteri populari din Republica Moldova – Maria Cristea, fondatoarea atelierul popular “ Casa Cristea”. Datorită bunei cunoașteri a tot ceea ce înseamnă autentic pentru localitatea Slobozia- Dușca, straiele membrilor din ansamblul ”Nemurele” sunt gândite în așa mod încât cele două culori specifice satului, culoarea roșie și cea neagră, să se regăsească în costumul popular.

În anul 2012, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a conferit ansamblului titlul onorific „Colectiv -MODEL”, drept apreciere pentru munca prodigioasă pe care acesta o depune în promovarea a tot ceea ce înseamnă autentic, tradițional.

viber_image_2020-12-20_22-03-28

 

În cei 20 de ani de activitate, ansamblul a adunat numeroase diplome și mențiuni. Repertoriul, orchestrația muzicii folclorice și vocile calde și suave ale membrilor fac ca spectacolele cu participarea acestuia să capete eleganța și frumusețea unui concert de mare artă. Mihai Gulîi, Boris Țurcan, Andrei Istrati și Dorin Băț sunt cei care acompaniază cu drag ansamblul folcloric „Nemurele”.

În acea zi memorabilă zestrea colectivului ”Nemurele” s-a completat cu o diplomă specială elaborată pentru el și însoțită de urările de bine și aprecieri venite din partea Valentinei Bobeico, șefa Secției Cultură și Turism Criuleni. Cu felicitări muzicale au venit pentru colegi Fanfara „Stejăreii”, dirijor Boris Țurcan, și Ansamblul de fluerari „Nistrenii”, conducător artistic Alexandru Țurcan.

Cătălina Istrati

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button