CriuleniEconomicEst-Curier

Două magazine agricole corespund standardelor în raionul Criuleni

În anul curent, opinia publică a fost atenţionată cu privire la cazurile de intoxicaţii masive în instituţii de învăţământ, cu substanţe chimice.

Magazin agricol

Astfel, în februarie, 36 de elevi ai unui liceu din raionul Ialoveni au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce unul dintre ei a adus şi a pulverizat la şcoală un spray necunoscut. O fiolă de insecticid, spartă din întâmplare de către un copil în holul liceului din Cuizăuca, raionul Rezina, a provocat intoxicaţia a 14 elevi, care au inhalat aer cu vaporii acestei substanţe. A urmat episodul doi al acestui caz, când după ce au revenit din vacanţa de primăvară, în acelaşi liceu, alţi 34 de elevi au simţit că li se face rău, de vină fiind aceeaşi vapori emanaţi de insecticidul răspândit la 3 martie, or, încăperea n-a fost aerisită suficient.

Cazurile descrise au motivat autorităţile din toate raioanele să aducă în atenţia specialiştilor problema vânzării neautorizate şi folosirii haotice a produselor de uz fitosanitar. Întrebarea a fost inclusă şi în ordinea de zi a şedinţei comisiei raionale pentru situaţii excepţionale Criuleni, din 30 martie, a.c., iar comisia a hotărât să ceară de la APL de nivelul I să interzică achiziţionarea, păstrarea şi utilizarea preparatelor de uz fitosanitar în locuri neautorizate, managerilor instituţiilor de învăţământ – să organizeze discuţii cu elevii despre modul sănătos de viaţă şi utilizarea raţională a produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţilor. Agenţilor economici, utilizatori de acest fel de substanţe, li se cere să asigure depozite pentru păstrarea substanţelor respective, angajarea persoanelor care au atins vârsta de 18 ani şi care sunt sănătoase, alte acţiuni.

Dincolo de aceste interziceri şi prescripţii, există cetăţeanul, care îşi doreşte să cumpere uşor şi cât mai aproape de casă o doză de preparat să-şi stropească cartofii sau roşiile de pe suprafaţa de 2 ari pe care cultivă zarzavaturi. Cel mai puţin în acest moment cetăţeanul este interesat de licenţa pe care o are vânzătorul de preparate, de aceea merge la piaţă, unde speră să găsească şi acest produs, necesar în anumite momente. Despre faptul că autorităţile sanitare luptă cu comenrţul neautorizat de pesticide în pieţile din raion ne spune Larisa Boşcanean, inspectoare în secţia sănătatea plantelor din cadrul Direcţiei raionale Siguranţa Alimentelor (DRSA): „Începând cu 18 februarie, şi până la 20 martie, am efectuat controale la pieţile autorizate din raion, în urma cărora am indicat administratorilor de pieţe că nu au voie nici într-un caz să pemită vânzarea pe teritoriul acestor pieţe a produselor de uz fitosanitar. Vorbim aici de pieţile din Izbişte, Dubăsarii Vechi şi două pieţe din Criuleni. Avem toate actele de control privind gestionarea produselor de uz fitosanitar, semnate de administratori, prin care se obligă să respecte regulile. Numai persoane juridice licenţiate au dreptul să vândă produse de uz fitosanitar, conform prevederilor Legii nr 119 din 22 aprilie 2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţi. În oraşul Criuleni, care e și centru raional, cu părere de rău, nu este un magazin agricol, care să corespundă tuturor normelor sanitare pentru acest tip de comerţ”. Larisa Boşcanean ne mai spune că la controale, de obicei, solicită şi participarea unui poliţist, pentru că inspectorii de la DRSA nu au dreptul să ridice marfa neautorizată, dacă o găsesc în comerţ.  Mai mult ca atât, în unele localităţi controlorii mai sunt luaţi la rost de către comercianţi, refuzând să se conformeze indicaţiilor acestora, şi atunci poliţistul îşi exercită obligaţia directă de menţinere a ordinii publice. Întrebată cât de legal este să se vândă produsele de uz fitosanitar în farmacii veterinare, Larisa Boşcanean a spus că sunt câteva feluri de preparate care pot fi utilizate atât pentru tratarea animalelor sau păsărilor, cât şi a plantelor, de aceea se va ţine cont de spectrul produselor în aceste unităţi comerciale.

„În raionul Criuleni, sunt doar două magazine autorizate să vândă  produse de uz fitosanitar. Unul dintre acestea este amplasat în satul Corjova, celălalt – în satul Măgdăceşti, la traseul central. Obţinerea autorizaţiei pentru magazin agricol presupune că unitatea comercială trebuie să dispună de un sistem de ventilare corespunzător, dulapuri speciale pentru păstrarea produselor comercializate, iar angajaţii, care vin în contact cu aceste produse, ar trebui să fie supuşi unui control anual mai riguros, conform altor proceduri, decât un control obişnuit”, a spus Ion Puică, medic în Centrul de Sănătate Publică Criuleni (CSP).

Medicul ne mai spune, că atât specialiştii CSP, cât şi cei de la ANSA, deseori au acces limitat la depozitele agenţilor economici, pentru a fi verificate condițiile în care procură şi păstrează cantitiăţi mai mari de produse de uz fitosanitar, iar la cererea specialiştilor de a delega persoanele care lucrează cu aceste produse la instruiri, să li se vorbească despre măsurile de protecţie, nu răspund nici într-un fel, sau foarte puţini sunt dispuşi să-şi instruiască angajaţii.

 Cerințe legale pentru deschiderea unui magazin agricol: 

Dacă persoana intenţionează să deschidă un magazin agricol, e nevoie să organizeze o încăpere care să corespundă cerinţelor Legii 119 din 22 aprilie 2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţi şi Hotărârii Guvernului nr.1045 din 05.10.2005 care aprobă Regulamentul cu privire la importul, stocarea, comercilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor. După aceasta comerciantul solicită autorizaţia Direcţiei Raionale Sănătatea Alimentelor, Inspectoratului Ecologic, Centrului de Sănătate Publică, Secţiei Situaţii Excepţionale. Fiecare instituţie verifică corespunderea încăperilor şi organizării comerţului prin prisma legilor care le reglementează atribuțiile. Urmează obţinerea licenţei, de la Camera de Licenţiere, care permite comercializarea produselor respective. Vânzătorul în magazin agricol va trebui să prezinte dovada de studii respective în domeniu, pentru că în obligaţiunile lui va mai intra consultarea cumpărătorilor.

S. Cernov

Imagine simbol. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button