Sănătate

Dioxidul de titan E171 va fi interzis și în R. Moldova

După mai multe cercetări Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a stabilit că E 171 este toxic pentru organism

Interzicerea acestuia în Republica Moldova e rezultatul implicării și insistenței  cetățenilor care au aderat la platforma CE CONSUM EU și au adresat o petiție, inclusiv  în atenția premierului Natalia Gavrilița, ca dioxidul de titan, care dă culoare mai multor produse va fi interzis și în țara noastră

Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a venit cu următorul anunț:

În scopul transpunerii normelor ce vizează calitatea și siguranța produselor alimentare la acquis-ul comunitar, Vă aducem la cunoștință că Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate competentă responsabilă de reglementarea și autorizarea aditivilor alimentari (art. 25 lit. f) și k) din Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor) a comunicat următoarele:

Autoritățile au inițiat procedura de modificare a Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 229/2013, care va transpune prevederile Regulamentului (UE) 2022/63 al Comisiei Europene din 14.01.2022 de modificare a anexelor II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește aditivul alimentar dioxid de titan (E171)”.

Începând cu acest an, aditivul alimentar E171, cunoscut sub denumirea de dioxid de titan, este interzis pentru utilizare în produsele alimentare în toate țările Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Europeană pe data de 8 octombrie 2021. În Franța, acest aditiv alimentar a fost interzis începând cu 1 ianuarie 2020.

Unde poate fi găsit aditivul alimentar E171

Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:

  • Gumă de mestecat;
  • Patiserie (de exemplu cozonac);
  • Supe;
  • Paste tomate tip bulion;
  • Suplimente alimentare.
  • Dioxidul de titan este utilizat abundent în migdale zahărite, dulciuri, înghețate, diverse bomboane, gumă de mestecat, medicamente.

    Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul că E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar și la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificări și la nivelul splinei și rinichilor, dar și sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni.

De reținut: Până autoritățile statului vor modifica legislația pentru a interzice aditivul, evitați la maxim alimentele care conțin dioxid de titan E171. Citiți eticheta produsului, înainte de a-l cumpăra sau consuma. Aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri. Nimeni altcineva nu o va face în locul vostru!

sursa: ceconsum.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button