DubăsariSănătate

Din raionul Dubăsari tuberculoza se retrage

Pentru prima data în ultimele doua decenii, maladia a fost raportat un regres în r. Dubăsari, determinat de reducerea semnificativă a depistării tuberculozei, ca un impact deosebit a programelor de răspuns la tuberculoză. Informația a fost comunicată de către Aurelia Vinari, șefa CS Dubăsari, la ședința Consiliului raional Dubăsari  din 28 octombrie.

Pe parcursul anului 2021 în raionul Dubăsari au fost înregistrate 11 cazuri noi și recidive de tuberculoză, ceea ce constituie о rata de 31,5 la 100 mii de populație, practic la același nivel în comparație cu anul 2020, și cu 11,4 mai puțin față de anul 2015 la 100 mii de populație (4 de cazuri noi și recidive).
Cazuri noi și recidive de tuberculoza la copii în anii 2020-2021 nu au fost înregistrate. Mortalitatea prin tuberculoza pentru anul 2021 a constituit 5,7 la 100 mii populație (1 caz) comparativ cu 2018 – 5 cazuri sau 14,9 la 100 mii populație, observându-se о scădere semnificativă față de anii precedenți. În anul 2021 rata tuberculozei drogrezistentă a constituit 25% printre cazuri.

În Republica Moldova tratamentul tuberculozei pentru pacienții asigurați și neasigurați este gratuit a amintit consilierilor raionali șefa Centrului de Sănătate Dubăsari, dna Aurelia Vinari.
Rata de succes printre cazurile noi și recidive de tuberculoză sensibilă la medicamente pentru pacienții care au inițiat tratamentul în anul 2020 a constituit 100%.
Odată cu introducerea în schemele de tratament al tuberculozei multidrog rezistență a preparatelor antituberculoase noi, ca Bodaquilina §i Delamanid, a crescut rata succesului tratamentului printre cazurile noi de tuberculoză multidrog rezistență, care, pentru pacienții care au început tratamentul în anul 2019, a constituit 75,6%. Pentru efectuarea acțiunilor antituberculoase, din bugetul raional, în scopul realizării Programului raional de control și profilaxie a tuberculozei pentru anii 2022 – 2025, în raionul Dubăsari anual sunt necesare 31 mii lei.

La propunerea consilierului Petru Nircă suma respectivă inclusă în Programul respectiv va putea fi modificată în dependență de fluctuația prețurilor.

Prioritatea de bază pentru perioada imediat următoare este încercarea de a restabili accesul și furnizarea de servicii esențiale pentru combaterea tuberculozei, astfel încât nivelul de depistare a cazurilor de tuberculoza să revină cel puțin la nivelul din anul 2020.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button