DubăsariSocial

Din cauza numărului mic de elevi, școala din Marcăuți, Dubăsari, va fuziona cu Liceul din Holercani

Vineri, 10 martie, 2023, consilierii raionului Dubăsari, cu majoritatea de voturi „Pro” și trei abțineri, au decis reorganizarea filialei din Marcăuți prin absorbție (fuziune) de către Liceul Teoretic Holercani. Conform deciziei, elevii acestei școli își vor începe anul de studii 2023-2024 în satul vecin, unde școală a fost renovată recent și dotată cu fonduri europene.

După cum ne-a informat Maria Jîmbei, secretara Consiliului Raional Dubasari, proiectul acestei decizii a mai fost pus și anul trecut pe ordinea de zi a celor 27 de consilieri ai raionului Dubăsari, dar atunci nu s-a acumulat numărul necesar de voturi. În așa fel, de la 1 septembrie 2022, școala din Marcăuți, care din 2019 avea statut de filială a Liceului din Holercani, a început anul școlar cu un număr de 24 de elevi în patru clase primare. În cl. III la începutul anului erau doi elevi, cei mai mulți erau 10 copii în cl. I, se arată în nota informativă la proiectul deciziei, propus de către Direcția Învățământ General Dubăsari. Întreținerea filialei Marcăuți în acest an școlar a costat bugetul raionului cca 500 mii lei, iar costul instruirii unui elev este de 47 de mii de lei.

Prin decizia din 10 martie, consilierii au decis și trecerea din proprietatea publică a Consiliului raional în proprietatea publică a primăriei Marcăuţi a bunului imobil format din construcţii şi terenul aferent al instituţiei absorbite. Tamara Rotari, directoarea LT Holercani, va avea sarcina să asigure școlarizarea tuturor copiilor cu vârstă 7-11 ani și transportarea lor în condiții de securitate.

Maria Postică, învățătoare la Marcăuți, solicitată de „Est-Curier”, a spus că din cele patru învățătoare care predau acum la școală, trei sunt pensionare și vor pleca la odihnă, iar cea de-a patra va fi reangajată la Holercani. Fără lucru, însă, vor rămâne trei persoane angajate în calitate de personal tehnic. „E bine, și nu e bine, că se închide instituția. Unde sunt mai puțini elevi, calitatea studiilor e mai bună. Acum lecțiile de bază se fac în fiecare clasă separat, iar la lecțiile precum educația fizică, sunt combinate câte două clase. O parte din învățători sunt angajați pe jumătate de salariu, din cauza numărului mic de elevi. Pe de altă parte, deși avem o școală frumoasă, nu avem în sat populație, și nici copii nu avem. La 1 septembrie 2023 în cl. I se vor înscrie doar doi elevi din Marcăuți” – a spus dna Maria.   

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button