Est-CurierSocial

De ce s-a stins și azi neanunțat lumina

La ora 14.30, curentul electric a dispărut din aproape toață țara și doar instituțiile care au putut conecta un generator mai aveau lumină în ferestre. 

Pana de curent a fost iarăși cauzată de un bombardament ordonat în mod criminal de Putin asupra țării vecine, Ucraina. Chiar dacă Republica Moldova nu mai importă curent electric din Ucraina, situația rămâne gravă și la noi, atâta timp cât Rusia va continua agresiunea militară asupra ucrainenilor.

Cu o explicație mai detaliată a venit Andrei Spînu, vice-premier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării regionale: 

„Dragi cetățeni, azi avem repetarea situație din 15 Noiembrie. Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. ”Moldelectrica” lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.”

 90 % din energia electrică necesară vine în Republica Moldova din România, dar problema e că liniile prin care se livrează trec prin Ucraina. Asta este și una din consecințele faptului că R. Moldova, nu a fost în stare a construi, în peste 30 de ani, o linie de înaltă tensiune (peste 220 kV), care să lege direct Republica Moldova de România.

Sistemele energetice de pe cele două maluri ale Prutului sunt interconectate prin trei linii de tensiune înaltă de numai 110 kilovolți fiecare. Volumul de energie care poate fi transportat prin aceste linii electrice este de 7%-10% din necesarul de curent al Republicii Moldova pe timp de iarnă și de aproape 30% în afara sezonului de încălzire.

Singura variantă pentru ca energia electrică din România să ajungă în Republica Moldova este linia de înaltă tensiune care pleacă de la Isaccea (România), tranzitează Ucraina, trece prin Transnistria, iar din Cuciurgan ajunge pe malul drept al Nistrului în Republica Moldova.

Întreprinderea românească Transelecrtrica informează, că de la ora 14:53, nu se exportă nici un MWh prin această linie, deoarece sistemul energetic al Ucrainei este afectat în urma bombardamentelor.

Reacția unei doamne din stânga Nistrului sună ca un apel la unitate: După conflictul din 1992, când Rusia nu era cu ceva de acord cu Moldova, ne închidea lumina sau gazul săptămâni întregi, în satul Cocieri. Am rezistat…Răbdare!” – spune Raisa Solonenco. 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button