Cum se va utiliza Fondul rutier în primăria Criuleni

Fondul Rutier republican a alocat în acest an primăriei Criuleni 958,8 mii lei, bani din care, în urma consultărilor cu cetăţenii şi cu consilierii oraşului, urmau să fie reparate strada de acces la grădiniţa „Spicuşor” şi plombate gropi pe alte străzi. În milion de lei, din totalul de 5 mln 845,8 mii lei, alocaţi din Fondul Rutier Coniliului Raional Criuleni, la fel, au fost redistribuiţi oraşului de reşedinţă a raionului, astfel că primăria Criuleni şi-a dublat, practic, suma disponibilă pentru reparaţia drumurilor. Selectarea antreprenorului a durat ceva mai mult, după cea de-a doua licitaţie, or, toate primăriile din ţară au avut de gestionat bani din Fondul Rutier în a doua jumătate a anului 2017, aşa că firmele specializate au fost la mare căutare.

IMG_8427

”S-a produs minunea!” – a fost reacția dnei Tatiana, locuitoare a or. Criuleni, la priveliştea din imagine. -Să vedem cât va ţine!”

Potrivit specialistului în construcţii în primăria Criuleni, Mihail Zolotco, din alocaţiile Fondului Rutier, a fost reparată strada Trandafirilor (restabilită în variantă albă după lucrările de construcţie a apeductului şi sistemului de canalizare), valoa-rea lucrărilor fiind de 124 mii lei; urmează să fie reparată cu asfalt stradela Ştefan-cel-Mare, valoa-rea estimată a lucrărilor – 115 mii lei (asfaltarea porţiunilor deteriorate în urma aceloraşi lucrări de construcţie a utilităţilor). Dacă vor permite condiţiile meteorologice, despre care M. Zolotco spune că temperatura aerului nu trebuie să fie mai joasă decât + 7 grade, vor putea fi valorificaţi şi banii destinaţi asfaltării şi plombării gropilor pe străzi. În acest sens au fost planificate 164 mii lei pentru asfaltarea (nu peticirea) aleilor care unesc Bd. Biruinţa cu st. 31 August; 301 mii lei – pentru plombarea str. 31 August; 120 mii lei – pentru reparaţia străzilor Coşevoi şi Şevciuc. În variantă albă a apărut şi o parcare în preajma blocurilor de pe bd. Eminescu, acolo unde în acest an locatarii au renunţat la coteţe şi saraiuri. E frumos şi larg, spun vecinii fostelor coteţe, care erau mai mult un focar de insalubritate, decât un spaţiu util pentru orăşeni. Lucrările au costat 112 mii lei, precizează Mihai Zolotco, dar mai urmează a fi finisate.

Potrivit site-ului Agenţiei Achiziţii Publice tender.gov.md, dreptul de a repara drumurile în or. Criuleni a revenit Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Criuleni”, care a fost una din patru firme aplicante şi care a oferit cel mai mic preţ. Valoarea contractului atribuit este de 1 mln 775 mii 041 lei. Reconstructia a unei portiuni din str. Stefan cel Mare (acces la grădinişa de copii “Spicusor”) are un deviz de cheltuilei în valoare de 933 mii lei, restul sumei fiind repartizată conform necesităţilor descrise mai sus.

Conform Legii Bugetului pentru anul 2017, raionul Criuleni urma să primească pentru drumuri suma de 14 mln 269,4 mii lei, dintre care 8 mln 423,6 mii lei sunt bani destinaţi primăriilor, în dependenţă de numărul populaţiei.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *