Est-CurierPoliticSocial

CSE: plimbările permise, în grupuri de până la 3 persoane. Vedeţi ce prevederi mai conţine decizia

Prim Ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat presei, după şedinţa de azi a Comisiei Situaţii Excepţionale (CSE), că au fost aprobate un şir de acţiuni de susţinere socială a populaţiei şi a mediului de afaceri, în legătură cu instituirea stării de urgenţă.

După ce a prezentat scuze pentru anumite decizii anterioare, care au provocat nedumeriri, neclarităţi, Aureliu Ciocoi a anunţat anularea punctului din decizia precedentă, care a interzis plimbările în locuri publice şi parcuri, păduri, alei, zone de agrement, plaje. Corectată, măsura dată sună în felul următor: „Se interzice aflarea în spaţii publice, parcuri, păduri, plaje, zone de agrement în grupuri nu mai mari de trei persoane, cu excepţia membrilor unei familii”.

A fost abrogată şi cerinţa obligatorie aplicată faţă de cetăţenii care intră în ţară – cea de a prezenta un test negativ la Covid-19, regulă aplicată de Poliţia de Frontieră. Comisia Situaţii Excepţionale permite, conform deciziei de azi, intrarea cetăţenilor moldoveni în ţară în condiţiile Hotărârii CNESP anterioare nr. 51. Asta înseamnă că în lipsa testului respectiv, cetăţeanul completează fişa epidemiologică şi se obligă să stea în carantină timp de 14 zile, iar dacă la a 10-a zi face un test care iese negativ la Covid-19, poate întrerupe carantina.

Totodată s-a permis reluarea antrenamentelor pentru sportivii membri ai loturilor nationale, care se pregătesc să participe la turnee internaţionale, cu respectarea tuturor normelor de protecţie epidemiologice.

Sunt permise şi competiţiile sportive în aer liber, fără spectatori, a căror organizator este Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Luând în consideraţie dificultatea cu care se ocupă studenţii şi elevii din grupurile absolvente a şcolilor profesionale, comisia le-a permis reluarea stagiilor practice cu participare fizică, cu respectarea tuturor rigorilor antiepidemice.

Aureliu Ciocoi a mai anunţat că CSE va extinde lista medicamentelor compensate pentru pacienţii care se tratează la domiciliu de forme uşoare de Covid 19. Compensarea va fi de 100% pentru toate persoanele asigurate şi neasigurate. Autorităţile sanitare şi cele din asistenţa socială urmează să elaboreze, în cel mai scurt timp, un mecanism prin care aceste medicamente să fie aduse persoanelor suferinde la domiciliu.

Decizia de azi prevede şi înlesniri pentru mediul de afaceri: extinderea perioadei de subvenţionare a dobânzilor până la 31 mai 2021; rambursarea TVA, în aceeaşi perioadă; deducerea în scopuri fiscale a plăţilor angajatorilor pentru procurarea vaccinurilor; reguli simplificate în administrare fiscală.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button