Cultural

Cronograf Tur în raioanele Criuleni și Dubăsari

În această vară Caravana filmelor CRONOGRAF Tur a selectat 21 de localități din toată țara, pentru cea de-a VI-a ediție. Printre ele sunt satele Oxentea, r. Dubăsari și Izbiște, r.Criuleni, unde CRONOGRAFUL a ajuns pe 2 august și, respectiv, 9 august 2019.67661568_2455775881128508_691341476679909376_o

În ambele localități a rulat filmul „TrabiGo” – un documentar despre doi turiști germani care își propun să exploreze Moldova ca pe o vacanță de pa-radis. Ei vin cu mașina lor veche de 40 de ani: un Trabant albastru. Este o poveste amuzantă de drum despre Moldova, poporul ei și aventura necunoscutului.

Filmul face parte dintr-o selecție de documentare, difuzate în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. În ambele localități filmele au fost în aer liber – în Oxentea pe stadionul de pe malul Nistrului, iar la Izbiște – în Parcul Casei de Cultură, unde autoritățile locale au adus paie pentru ca spectatorii să se simtă cât mai comod și original.

„Anul acesta au fost peste 70 de solicitanți ca Festivalul Cronograf Tur să ajungă în localitatea lor. Ne bucurăm de interesul locuitorilor pentru filmele documentare autohtone și internaționale, iar de la an la an publicul se diversifică după vârstă. La Izbiște am avut parte de un public numeros și cu-minte: au stat până la sfârșitul filmului, iar după final nu voiau să plece” a declarat Maria Căldare, coordonator festival.

Festivalul a devenit un spaţiu al întâlnirilor şi al interferenţelor culturale, un spaţiu în care se întâlneşte estul cu vestul.

„Pentru ca localitatea noastră să fie inclusă în caravană, am aplicat online la concurs, am trecut selecția, iar cei de la OWH Studio au asigurat echipamentul și materialele necesare: filmul, ecran, proiector, boxe, afișe, etc. Primăria a asigurat un spațiu în aer liber și, desigur promovarea evenimentul în rândul localnicilor, astfel încât prezenţa la film să fie cât mai mare” – a declarat pentru ”Est Curier” Natalia Stanila, secretar al Consiliul Local Izbiște.

CRONOGRAF este un festival de film documentar din estul Europei, care reuneşte producţii din Europa (occidentală și de est) şi Asia, în special spaţiul ex-sovietic. CRONOGRAF Tur, realizat cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Alianţa Franceză şi Festivalul Filmului Francofon este un pro-iect cu tradiţie desfăşurat în fiecare an, cu scopul educării şi suplinirii lipsei cinematografelor din Republica Moldova.

A. Rusu

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button