Social

Au fost amplasate corturi de reabilitare întru ajutorarea cetățenilor pe timp de caniculă

Codul galben de caniculă, emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pentru perioada 07 – 12 iulie 2024, când temperaturile aerului vor depăși +33°C impune mai multă precauție.

Pentru a ajuta cetățenii să evite consecințele nedorite, insolațiile, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a instalat, pentru perioada caniculară, corturi de reabilitare  în  toate raioanele țării și în municipiul Chișinău. 
Corturile urmează să activeze în zilele de lucru în intervalul orelor 09:00 – 18:00. Aici, oamenii pot bea apă și se pot proteja de căldură și razele solare, primi ajutorul necesar în caz de insolație.

Un asemenea cort este și în or. Criuleni  la cea mai aglomerată intersecție. 

În dimineața de 9 iulie doamnele Aliona Istrati, colaboratoare IGSU și  Svetlana Codreanu, asistentă medicală,  de dimineață erau la datorie.

Specialiștii  îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de siguranță personală, să evite deplasările și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui în special în orele amiezii.

– Dacă ieșirea din casă este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise..

– Persoanele în vârstă, cei cu boli cronice cardiace și respiratorii și femeile însărcinate sunt cele mai expuși riscului în perioada caniculară.
– Se recomandă consumul cât mai multor lichide, de la 2-4 litri pe zi.
– Eforturile fizice, antrenamente intense, precum și alte activități în exterior, care necesită un consum mare de energie trebuie să fie reduse.
Colaboratorii IGSU  atenționează  părinții  să nu lase copiii nesupravegheați, singuri în vehicule și încăperi neaerisite și supraîncălzite, chiar și pentru perioade scurte de timp. Temperaturile pot crește la nivele periculoase în interiorul mașinilor, iar riscul de deshidratare și de șoc termic este extrem de mare.
În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button