Consilierii mășcăuțeni au adoptat un plan de salubrizare a localității

La începutul lunii martie, 2017, consiliul sătesc Mășcăuți a discutat și a pus la punct un plan de acțiuni de salubrizare și amenajare a localității, aplicarea căruia coincide cu bilunarul de salubrizare anunțat tradițional primăvara în toată republica.

Conform procesului-verbal al ședinței, șefa grădiniței, Ana Repeșco, după ce a ascultat propunerea primarului cu privire la planul de acțiuni, a atenționat consiliul despre necesitatea luării de atitudine față de extinderea gunoiștii neautorizate la intrarea în localitate. Consilierul Vasile Varzari a propus, ca drumul până la gunoiștea autorizată să fie pavat cu pietriș, ca cetățenii să aibă acces liber la platformă, și să nu fie tentați să arunce deșeurile oriunde, iar Fiodor Rapeșco consideră că doar angajarea unei persoane responsabile de gestionarea gunoiștii ar putea crea premise pentru ordine.

Valeriu Cartin

Primarul s. Măşcăuţi, Valeriu Carţîn (în centrul imaginii)

”Planul de acțiuni al primăriei Mășcăuți, în cadrul campaniei de primăvară de salubrizare”,  votat de consilieri, presupune parcelarea teritoriului satului în șase sectoare, de salubrizarea și amenajarea cărora vor fi responsabili câte un consilier local și un agent economic afiliat locului, conducătorii instituțiilor publice în parteneriat cu consilierii și cetățenii. Autoritatea publică locală și-a asumat angajamentul să asigure transport pentru evacuarea deșeurilor adunate de cetățeni pe sectoarele menționate și să informeze cetățenii despre prevederile prezentei decizii. Până la mijloculi lunii aprilie, în sat se spresupune să fie curățate drumurile, în special cele principale, amenajate izvoarele, teritoriile adiacente instituțiilor publice, lichidate gunoiștile spontane și salubrizată zona de protecție a râului Răut, alte acţiuni.

Solicitat să ne spună, în ce măsură se aplică în Mașcăuți Regulamentul de salubrizare, adoptat la finele anului trecut, primarul Valeriu Carțîn a spus, că ar aplica regulamentul, dacă ar fi în sat  un serviciu de salubrizare. Consiliul și primăria ar fi pregătiți să-l dezvolte, doar că … nu pot găsi, deocamdată, persoana care dorește să-și asume rolul de șef și să pună bazele unei întreprinderi municipale. ”Am da și în conseciune serviciul de salubrizare, dar nu avem cui, nu sunt prin apropiere agenți economici specializați în acest domeniu”, a spus primarul.

 

 

 

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *