CulturalDubăsari

Concert aniversar la Oxentea

Orice localitate are cartea sa de vizită, care o reprezintă și îi duce faima în lume. Oxentea are mai multe, dar fanfara și ansamblul de fluieraşi “Mocşienii” sunt cele mai representative, căci se inspiră din patrimoniul cultural local și sunt prezente la toate evenimentele culturale locale.

oxentea.2
Fanfara din s. Oxentea, Dubăsari.

Recent, aceste două colective au adunat satul la o dublă sărbătoare – un concert aniversar de 65 ani de la fondarea fanfarei, şi 30 ani de la fondarea ansamblului de fluieraşi “Mocşienii” din satul Oxentea r. Dubasari. A dat tonul festivității colectivul “Brânduşa”, conducator Mihail Aron. Majoritatea interpreţilor sunt tineri, unii au ieșit în scenă pentru prima data și emoțiile erau mari, căci evoluau în fața muzicanților cu experiență, inclusiv domnii Constantin Ghinchevici, Ştefan Leca, Petru Savin, Petru Ghiderman, Ilie Bulat  – decanii de vârstă și unicii martori vii ai constituirii fanfarei din sat. Publicul a fost plăcut surprins de amintirile dlui Constantin Ghinchevici despre fondarea fanfarei, dar și de repertoriul variat al acesteia:

– Majoritatea pieselor sunt aranjamente inspirate din melodiile noastre populare.Tindem să avem un stil deosebit- declară conducătorul fanfarei.

oxentea.1
Ansamblul de fluieraşi „Mocşienii”, s. Oxentea.

Ulterior prezentatorul Ilie Buzila  a  invitat în scenă ansamblul de fluieraşi „Mocşienii”, conducator artistic Mihail Andrieş – unicul ansamblu de fluieraşi din raion, participant la toate ediţiile Festivalului  concurs Republican „Nistrule cu apa lina”. Și acest colectiv a avut un repertoriu variat ca stil, condimentat cu piese vechi, culese de maiestrul Vladimir Curbet de la lăutarii din sat cu 70 de ani în urmă. Evident că reușita ansamblului are la bază și munca acompaniatorilor Anatol Iliev şi Ilie Bordos.  La organizarea festivității au contribuit și bibliotecarele Bordos Galina şi Bejenari Elena, primarul Valeriu Rusu. Alături de noi au fost  șefa Direcţiei cultură şi turism Maria Perciuleac, metodistul Anatol Cojocaru, care pe lângă mesajul de apreciere, ne-au adus  diplome şi cadouri de preţ.

M. Andrieş, directorul Casei de Cultură Oxentea, r. Dubasari

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button