Sănătate

Ciupercile nu iartă ignoranța!

Săptămâna Națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci este marcată în acest an perioada 07 – 13 octombrie 2024 cu scopul de a informa populația despre pericolul consumului ciupercilor otrăvitoare, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și primul ajutor în caz de intoxicație.

Toamna este anotimpul cel mai bogat după varietatea specifică a ciupercilor comestibile ,dar cu toate beneficiile lor, nu trebuie consumate în cantități mari și nici foarte frecvent.
Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului.

Potrivit ANSP, de la începutul anului au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, fiind afectate 137 de persoane, dintre care 17 copii. Printre pătimiți sunt și persoane din raionul Criuleni. Principala cauză a intoxicațiilor constă în prepararea incorectă a ciupercilor în condiţii de casă.

Primul ajutor în caz de intoxicații cu ciuperci
În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate. Simptomele intoxicației sunt foarte variate şi se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci, cantitatea de toxină consumată, precum şi cu vârsta persoanei . În linii generale, ciupercile toxice pot avea o perioadă de incubație scurtă (de la 15 minute până la 3 ore) sau lungă (primele simptome apar după un interval de 12 sau chiar 72 de ore după ce au fost consumate).
În aproximativ peste 2 ore de la consumul ciupercilor toxice poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale  etc. Peste 6 ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă, pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar coma.
Semnele intoxicației, cu perioada de incubație îndelungă, apar după ce toxinele s-au absorbit în organism. În lipsa asistenței medicale specializate, starea se înrăutățește vădit și pot apărea complicații severe. La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, se apelează imediat numărul de urgență 112.

Până la sosirea echipei medicale:
• Persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) de temperatura camerei şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, compot, suc. Nu se recomandă apă caldă sau sărată. 
• Se inițiază spălături gastrice prin provocarea vomei. Procedura se repetă până ce conținutul stomacului/apele vomitive devin limpezi.
• Persoana afectată trebuie să stea în pat; se interzice efectuarea activităților fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă va intensifica absorbția toxinelor în sânge).
• Se mai recomandă de a administra un purgativ, de exemplu sulfat de magneziu (remediu care accelerează peristaltismul intestinal).
• În mod obligatoriu, se indică un enterosorbent (ex. cărbune activat ș. a.).

Recomandări generale de consumare a ciupercilor:
• consumaţi doar ciupercile achiziţionate din locuri autorizate;
• evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
• evitaţi recoltarea ciupercilor din locurile, unde s-au administrat pesticide şi din preajma autostrăzilor;
• ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte;
• nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
• ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minimum 30 min.).

Pentru a evita intoxicațiile cu ciuperci, nu se recomandă:
• colectarea ciupercilor în găleți, în pungi de plastic sau saci, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a ciupercilor, inclusiv a piciorului ciupercilor, complicând semnificativ, în primul rând, sortarea lor, iar, ca rezultat, eventuala pătrundere a unor părți din ciupercile otrăvitoare în masa generală de ciuperci culese și, în al doilea rând, la prelucrarea ulterioară a ciupercilor;
• colectarea ciupercilor bătrâne cu larve și cele necunoscute;
• să gustați ciupercile în timpul recoltării;
• prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe zile după colectare;
• marinarea sau sărarea ciupercilor în vase zincate și în vase din lut neglazurate;
• păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil;
• să cumpărați ciuperci proaspete sau uscate în locuri de comerț spontan (ambulant, neautorizat) sau să cumpărați ciuperci conservate, preparate în condiții casnice. În piețe și târguri, ciupercile de producție neindustrială sunt permise spre vânzare numai după o expertiză, care se efectuează pentru a verifica calitatea.
ATENŢIE!
Procesul de gătire, fierbere, congelare, conservare, uscare sau macerare în oţet, spălare sau curăţarea învelişului exterior, nu elimină sau reduce cantitatea de toxină conţinută de ciuperca otrăvitoare.

Vera Chilimicenco, specialistă UT Criuleni CSP Chișinău

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button