Economic

După o pauză de 20 de ani un ”Poloboc de aur” ajunge și în raionul Criuleni

Organizat de Camera de Comerț și Industrie în 2002, concursul „Polobocul de Aur” a atras la ediția a XXII-a din acest an, etapa regională, desfășurată în martie, peste 500 de vinuri de casă. Pentru degustarea republicană au fost selectate 127 probe, iar nouă participanți au ajuns învingători.

Printre învingători este și criuleneanul  Mihail Sclifos pentru care participarea la acest concurs a fost o provocare de a confirma că premiile  obținute la concursurile raionale le-a câștigat onest, făcând abstracție de funcția pe care o deținea. 

– Știam că avem un vin deosebit, dar nu mă așteptam că din 500 de mostre va fi apreciat anume vinul făcut în gospodăria noastră, deși cu acest vin roșu am câștigat patru poloboace la Criuleni. E o recunoaștere a muncii depuse. Poloboacele sunt  bune,însă trebuie îngrijite și umplute…– spunea solicitat de ”E.C” premiantul Mihail Sclifos.

-Suntem mândri că după 20 de ani „Polobocul de aur” revine în r. Criuleni. Pentru prima dată de acest premiu s-au învrednicit în 2004 dnii Gheorghe Ojog de la Corjova și Alexandru Erhan de la Pașcani, dar atunci trofeele erau mai mult simbolice. Acum, un poloboc de 100 litri are o utilizare mai mare. Acest premiu ne demonstrează că nu suntem doar crescători de grâne, dar avem potențial să dezvoltăm și viticultura, o ramură cândva profitabilă, cu puncte de achiziții a strugurilor  și unități de prelucrare, în r. Criuleni. Mizăm că tinerii vor asigurarea continuitatea și vor păstra tradițiile înaintașilor – ne-a declarat Vitalie Onișciuc, șeful direcției agricultură și servicii funciare a CR Criuleni.

– Pe parcursul anilor la concursul „Polobocul de Aur” au participat zece mii de probe din peste 20 de raioane. Au fost 210 învingători. Din acei 210 circa 70 la sută deja-s mici producători care au vinuri îmbuteliate în rețelele din Republica Moldova, dar și peste hotare”, a menționat președintele Camerii de Comerț și Industrie, Sergiu Harea. 

Președintele Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi a afirmat că Republica Moldova a fost desemnată drept cea mai premiată țară din Europa de Est la capitolul vinuri, însă ceea ce puțini cunosc este faptul că o bună parte dintre cei care de-a lungul anilor au fost premiați cu „Polobocul de Aur” sunt cei care ulterior primesc premii la nivel internațional

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, declara că vinificatorii pot conta pe susținerea statului în dezvoltare și promovarea afacerii: „Noi avem programe de subvenționare foarte interesante pentru ei. Începând cu anul 2025,  Programul Național de Dezvoltare a Viticulturii,  va include subvenții de 300.000 de lei/ha pentru plantațiile de viță-de-vie cu soiuri autohtone. Această inițiativă este menită să susțină extinderea plantațiilor viticole și să asigure o materie primă de calitate superioară pentru producerea vinurilor moldovenești. De la anul vom trece pe segmentul de subvenționare în avans, ceea ce înseamnă că Ministerul Agriculturii prin AIPA va investi alături de ei și nu vor mai aștepta un an de zile să-și primească subvenția pentru investițiile făcute.

În Republica Moldova în prezent sunt oficial înregistrate 238 de vinării și circa 55 de mii de viticultori.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button