Est-CurierSănătate

Cazuri de rujeolă – creștere vertiginoasă în 2023, conform datelor UNICEF

Un copil de 7 luni a decedat de rujeolă, în România, după ce ar fi contactat boala de la fratele său, în vârstă de 3 ani, care nu a fost vaccinat.

Autoritățile române au declarat epidemie de rujeolă în România, bazându-se pe statistica care prezintă numărul de cetățeni vaccinați cu prima doză de vaccin ROR la nivel de 78%, și 68% – cu cea de-a doua doză. Potrivit medicilor, pragul de la care nu mai există pericol este de 95%, relatează Euronews.ro, cu referire la surse din cadrul sistemului de sănătate local. Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a atenționat cetățenii: ”Lumea trebuie să știe că rujeolă în unele cazuri omoară la distanță, se numește panencefalită acută, apare la câțiva ani după boală. Încurajăm părinții să-și vaccineze copiii, mai ales cei care nu au făcut-o, fie că discutăm de copii de 1 ani sau de copii cu vârsta de școală.” 

În Republica Moldova, în ultima săptămână, un caz de rujeola a fost depistat la un copil din r. Soroca, și la un alt copil, care a contactat cu el. Anunțul a fost făcut de către Agenția Națională de Sănătate Publică, care precizează că nici unul dintre copii nu a fost vaccinat conform Calendarului național de vaccinare.  

Potrivti ANSP, de la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă (un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani, și două cazuri – în luna decembrie, la copii de 3 ani).

Autoritatea sanitară avertizează că  vaccinarea este unica metodă prin care părinții își pot proteja copiiideoarece tratament specific acestei infecții nu există. Datele de supraveghere provizorii indică rate în creștere ale rujeolei, sporind îngrijorarea că boala s-ar putea răspândi rapid în comunitățile insuficient  vaccinate. Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările OMS – de 95%.

Cazurile de rujeolă, sau cum i se mai spune în popor – pojar, au cunoscut o creștere vertiginoasă în Europa și Asia Centrală, cauza fiind scăderea gradului de vaccinare în rândul copiilor din întreaga regiune. 

Creșterea este de peste 3000% în 2023, notează UNICEF, în comparație cu anul 2022. 

În perioada ianuarie – 5 decembrie 2023, au fost confirmate 30.601 cazuri de rujeolă în Europa și Asia Centrală  față de 909 cazuri confirmate pe tot parcursul anului 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 3266% a numărului de cazuri ale acestei boli care poate fi prevenită prin vaccinare, avertizează UNICEF.

Datele indică, de asemenea, o tendință mai recentă de înrăutățire, deoarece rata cazurilor de rujeolă în Europa și Asia Centrală aproape s-a dublat între octombrie și noiembrie 2023. Se așteaptă ca numărul cazurilor din regiune să crească și mai mult din cauza lacunelor de imunitate.

„Nu există un semn mai clar al unei scăderi a gradului de vaccinare decât o creștere a cazurilor de rujeolă. O astfel de creștere dramatică necesită o atenție urgentă și măsuri de sănătate publică pentru a proteja copiii de această boală periculoasă și mortală”, a declarat Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Rujeola are un efect devastator asupra sănătății copiilor, cu consecințe uneori fatale. Aceasta provoacă o slăbire de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili la alte boli infecțioase, inclusiv la pneumonie.

Cea mai mare rată de cazuri de rujeolă este raportată în Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile. Kârgâzstanul are a doua cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă, cu 58 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 3.811 cazuri. România, care a anunțat săptămâna trecută un focar național de rujeolă, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri.

Creșterea numărului de cazuri de rujeolă se datorează unei scăderi a gradului de vaccinare în întreaga regiune. Scăderea cererii de vaccinuri – parțial alimentată de dezinformarea și neîncrederea care s-au agravat în timpul și în urma pandemiei COVID-19, întreruperea serviciilor de sănătate și sistemele slabe de asistență medicală primară sunt unii dintre factorii care contribuie la această situație.

Cele mai recente date arată că aproximativ 931.000 de copii din Europa și Asia Centrală au ratat în totalitate sau parțial imunizarea de rutină în perioada 2019-2021. În Europa și Asia Centrală, rata de imunizare a primei doze împotriva rujeolei a scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022. Pe măsură ce acești copii trec de vârsta la care se administrează vaccinurile de rutină, este nevoie de un efort dedicat pentru a se asigura că aceștia recuperează decalajul cu vaccinările.

Pentru a ajunge la fiecare copil, UNICEF îndeamnă țările din regiune:

  • Să identifice de urgență și să ajungă la toți copiii, în special la cei care nu au fost vaccinați.
  • Să consolideze cererea de vaccinuri, inclusiv prin consolidarea încrederii.
  • Să acorde prioritate finanțării serviciilor de imunizare și asistenței medicale primare.
  • Să construiască sisteme de sănătate reziliente prin investiții în personalul medical, inovare și producție locală.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button