Sinistraţii din Zăicana, cărora le-au fost smulse acoperişurile de un vânt puternic abătut peste marginea satului pe data de 10 martie, 2019, au fost incluşi şi în lista celor care urmează să fie ajutaţi cu bani din fondul de rezervă al bugetului raional. Chiar dacă primarul satului, Simion Onofrei, a înaintat Consiliului raional un demers prin care a cerut alocarea pentru repararea prejudiciului cetăţenilor a jumătate din suma pagubei, consilierii raionali au decis să dea suma întreagă – 17 900 de lei, atât cât a constatat comisia privind situaţiile excepţionale că a stricat vântul de primăvară. În visteria Zăicanei a ajuns deja suma de 17900 de lei, confirmă secretarul primăriei, Iuliana Anghelici, ceea ce constituie costul foilor de ardezie deteriorate de pe 11 case din sat. Banii urmează să ajungă la cetăţeni.
În şedinţa din februarie, 2019, consilierii zăicăneni au discutat şi au punctat şi alte probleme ale satului, pentru care au alocat şi bani. Este vorba de alocarea a 100 de mii de lei pentru finisarea iluminatului stradal, a 80 de mii de lei pentru proiectarea reţelei de incălzire a căminului cultural, alocarea a 240 mii lei pentru procurarea şi instalarea unui covor artificial pe ministadion, alte cheltuieli pentru sat.
Printre alte probleme, pe care încearcă să le rezolve în prezent primăria Zăicana, se numără şi procurarea unui tractor pentru necesităţile gospodăriei comunale. Din bugetul disponibil în acest scop consilierii au alocat ceva mai mult de 16 mii de lei (adunaţi din taxa de salubrizare de doi lei lunar pentru fiecare locuitor înregistrat în primărie), dar au acceptat aleşii locali şi o donaţie în sumă de 20 mii lei de la un agent economic rezident în sat, cu aceeaşi destinaţie – pentru tractor.
– Am găsit o unitate, costul căreia este de 10 mii de euro, destul de bun, cu lopată, ca să-l putem folosi şi la transportat gunoiul din sat, şi să curăţim drumurile iarna, cum ar fi, o unitate multifuncţională, dar am adunat deocamdată doar vreo 3 mii de euro. Stiu cum au făcut cei de la Dubăsarii Vechi (n.red.- proiectul de procurare a autogreiderului prin implicarea băştinaţilor şi contribuţia unui proiect elveţian), dar noi nu prea avem băştinaşi să ne ajute. Am mai făcut nişte apeluri la băştinaşi, le-am propus să amenajăm intrarea în Zăicana cu o arcă, şi le-am propus să participe cu câte 50 de euro, şi le-a părut scump. E cam problematci acest lucru la Zăicana. Dar cred că o să ne descurcăm şi cu tractorul, doar că la anul viitor, – a spus primarul, solicitat de „Est-Curier”.
Şi decizia despre taxele locale la Zăicana a suferit modificări în şedinţa din februarie. Consilierii au decis să completeze regulamentul privind taxele locale cu taxe noi pentru comerţul ambulant în Zăicana, şi anume prin taxarea cu 360 de mii de lei pe an a comerţului din autofurgoane şi cu 72 de mii de lei – pentru comerţul din microbuze. Întrebat, dacă în Moldova sunt doritori să facă comerţ ambulant în asemenea condiţii financiare, Simion Onofrei a spus că înafară de magazinele sociale ambulante ale proaspătrului deputat Şor, alte unităţi nu sunt în Moldova, care să accepte asemenea condiţii. „Până pe 20 aprilie, unitatea comercială urmează să facă primul transfer trimestrial în bugetul primăriei. Am să urmăresc, şi dacă nu face transferul, nu-i mai dăm voie să vândă”, a opinat primarul.
Iuliana Anghelici ne informează, ce alte taxe sunt percepute la Zăicana, pentru comerţul ambulant: 1825 lei anual pentru vânzarea produselor agroalimentare din autoturisme cu remorci de până al 500 kg; 3650 lei – pentru microbuze cu capacitatea mai mare de 500 de kg; 5475 de lei anual pentru comerţ din camioane cu remorca mai mare de 500 kg.
S. Cernov
Imagine: unitate de comerţ ambulant la Zăicana