Sănătate

Femeile din Ohrincea învaţă a gestiona bolile cronice

Pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, un grup de locuitoare a satului Ohrincea au participat la prima sesiune de informare cu genericul „Autogestionarea bolilor cronice”, parte a proiectului „Viaţa sănătoasă”, care a demarat în sat, paralel cu reconstrucţia Oficiului Medicului de Familie. Formatoarele Silvia Griţco, asistentă medicală, şi Diana Odobescu, şefa casei de cultură şi bibliotecară, după un curs de instruire, au demarat întâlnirile cu consătenii, la care au planificat să le vorbească despre cum e mai bine să gestioneze bolile cronice, ca să-şi prelungească şi să-şi crească calitatea vieţii.

”Acest atelier este concepupentru a ne oferi nişte remedii care să ne vină în ajutor şi să ne facă viaţa mai uşoară. Vom discuta despre problemele noastre, soluţii, vom stabili obiective şi vom lucra pentru a le atinge” – a făcut Diana Odobescu introducerea.

Tema primei sesiuni a fost stabilirea unui set de instrumente pentru autogestionarea stresului, durerilor, proastei dispoziţii. Silvia Griţco le-a întrebat pe femeile participante, ce fac când obosesc, sau când simt anumite dureri după activitatea fizică, sau de la bolile despre care nici nu cunosc că le au. Ohrincencele au spus că le ajută să se menajeze plimbările, cititul, comunicarea prin telefon, croşetatul, vizionarea filmelor, activităţi în grădină. Silvia Griţco le-a propus un exerciţiu de imaginaţie, prin care să–şi imagineze o situaţie, ca să le demonstreze cât e de importantă puterea minţii, legătura dintre minte şi corp, atunci când vor să-şi gestioneze simptomele, să-şi distragă atenţia de la dureri sau alţi factori, care le provoacă disconfort.

La o altă etapă, femeile au fost îndemnate să se gândească şi să-şi stabilească o sarcină, pe care să o îndeplinească zilnic sau de câteva ori pe săptămână, iar la următoarea şedinţă să se întâlnească şi să povestească, dacă le-a reuşit sau nu exerciţiul. Sarcina trebuie să fie realizabilă, măsurabilă, şi realistă. Doamna Eugenia a spus că ea va dedica zilnic 20 de minute înviorării de dimineaţă, iar dacă se va lenevi, „moşneagul mă va controla”. Doamna Axenia a spus că îşi asumă angajamentul să facă zilnic o plimbare cu bicicleta. Eugenia susţine că o ajută să se simtă bine plimbările de seară, pe parcursul a 30 de minute. Doamna Ana şi-a pus scopul ca o zi în fiecare săptămână să ţină foame, să bea doar apă, iar doamna Vera a spus că îşi ia angajamentul să ţină post alimentar miercurea şi vinerea. Olga şi-a propus că în pofida zilelor încărcate cu multe treburi, îşi pune scopul să croşeteze în fiecare seară o oră înainte de somn, cu condiţia că va deconecta telefonul, ca să-şi termine o lucrare, începută mai demult. „Eu am 70 de ani şi n-am nici o îmbolnăvire, absolut, nici tensiune, nici diabet. Eu am să fac reparaţie, 7 zile, la bucătăria de vară. Întro săptămână ies. Nivelul de întredere – 10 puncte!” – a declarat mândră doamna Elena.

Silvia Griţco le-a vorbit participantelor şi despre diferenţa dintre bolile acute şi cele cronice. „Bolile acute noi le cunoaştem şi ne adresăm la medic, iar bolile cronice ne dau nişte simptome, pe care nu le putem autogestiona, de aceea ne-am propus să le învăţăm nişte tehnici de gestionare a acestor simptome. Vorbim despre diabetul zaharat, tensiunea arterială, obezitatea. Vrem să vedem cum va reacţiona populaţia la aceste tehnici de distragere a atenţiei, cum le vor folosi zilnic, şi vrem să le învăţăm pe participante să-şi controleze stresul, depresiile, emoţiile negative, ca să revină la starea de bine, atunci, când nu este neapărat să meargă la medic. Am selectat acest grup din rândul consătencelor cu boli cronice, sunt şi două participante care îngrijesc de persoane cu boli cronice. Nu este un proiect destinat doar femeilor, doar că bărbaţi vom lua în alte grupuri, dacă consătenii noştri vor manifesta interes pentru aceste ateliere. Am zis că vom face o listă de participanţi în aşteptare, şi dacă finanţatorii vor decide să prelungim aceste ateliere, ne vom strădui să luăm participanţi de ambele sexe”, a spus Silvia Griţco.

Ohrincea şi Boşcana sunt două localităţi în care acest proiect a demarat cu titlu de pilot și este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Cele 12 participante selectate, pe parcursul a şase săptămâni de curs, vor aborda diferite teme, cum ar fi înţelegerea emoţiilor, activitatea fizică, luarea deciziilor cu privire la tratament, alimentaţia sănătoasă şi altele.

 

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button