Internațional

Avocaţi germani au transmis Procuraturii Federale a Germaniei cereri despre cercetarea crimelor lui Lukaşenka

Patru avocați germani au apelat la Parchetul Federal din Karlsruhe în legătură cu utilizarea violenței împotriva civililor din Belarus pe fondul unor proteste pașnice care au început după alegerile prezidențiale din august 2020. În numele victimelor torturii împotriva bielorușilor, aceștia au raportat la parchet despre crimele împotriva umanității comise de Alexandru Lukașhenka, care a fost din nou declarat câștigător al alegerilor de către Comisia Electorală Centrală a țării, agenția scrie miercuri, 5 mai, transmite Deutsche Welle cu referire la Agenţia DPA. 

Avocații au subliniat că în Belarus, nici Lukashenka, nici angajații structurilor legale, nu se confruntă cu consecințe juridice ale utilizării excesive a forței și a torturii cetățenilor reținuți. În acest sens, au solicitat Germaniei să efectueze o anchetă independentă a unor astfel de infracțiuni. În același timp, avocații s-au referit la așa-numita jurisdicție universală, ceea ce presupune posibilitatea aducerii în fața justiției pentru infracțiuni interzise de dreptul internațional și săvârșite în alte state.

Avocații reprezintă interesele a zece bieloruși

„Clienții noștri se așteaptă ca Germania, în cazul Belarusului, să se declare susținătoare a protecției drepturilor universale ale omului”, au declarat avocații reprezentând interesele a zece rezidenți ai Belarusului într-un interviu acordat dpa. Potrivit avocaților, clienții lor s-au plâns de torturi corporale, lipsire de hrană și somn, insulte și umilințe, în urma cărora sănătatea tuturor a fost grav afectată. În special, au raportat că au trebuit să îngenuncheze cu mâinile legate timp de multe ore. „În general, acțiunile autorităților pot fi numite doar atroce”, au spus avocații.

Diaspora bielorusă în Germania: „Acesta este primul pas”

„Acesta este primul pas către recunoașterea inevitabilă a regimului ca organizație teroristă, cu toate consecințele care au urmat”, a declarat un reprezentant al diasporei bieloruse din Germania, care a inițiat acest pas. – Apoi au apărut avocați care au spus că un astfel de proces este posibil, că o astfel de experiență există deja și că ar fi o chestiune de onoare pentru ei să ne ajute. „…

Diaspora spune că peste o sută de persoane sunt gata să se alăture declarației, în funcție de reacția parchetului. „Desigur, ne așteptăm să fie adoptat un verdict de vinovăție”, a declarat diaspora bielorusă din Germania. 

După www.dw.com

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button