Consilierii criuleneni s-au prezentat 31 din 33 la sedința din 11 decembrie 2019 și au anunțat constituirea fracțiunilor și alegerea președinților acestora.
Astfel, când vom ajunge la sfânta zi de activitate productivă a Consiliului raional, deciziile vor fi luate de următoarele fracțiuni: PLDM, președinte Ghenadie Cazacu; PP DA, președinte Mihail Colesnicenco; PSRM, președinte Iurie Morari; PDM, președinte Iurie Andriță; PAS, președinte Roman Onica, precum și de reprezentanții PP SOR; PUN; Partidului Verde Ecologist (PVE), PCRM și consilierul independent Veaceslav Burlac.
Ședința a fost prezidată de Mihail Colesnicenco, dar va mai continua. Alegerea componenței numerice a comisiei buget și finanțe a fost piatra de încercare și de data asta. Veaceslav Burlac a propus să fie din nouă persoane, dar nu a găsit susținere, PDM și-a revendicat doi reprezentanți în comisie. La propunerea reprezentantului PUN, Oleg Ogor, au luat o pauză ca să discute șefii fracțiunilor între ei. Au discutat, pare-se, că au acceptat propunerea PDM . În pauză l-am întrebat pe Dumitru Goncearenco, care a prezidat comisia respectivă opt ani la rând, de ce este aceasta e atât de râvnită. Mi-a răspuns că nu e nici o diferență între comisii și că, deși mulți se văd anume la buget și finanțe, când vine timpul să lucreze, nu se prezintă la ședințe și lipsa de kvorum crează mai multe probleme. Cât privește distribuirea banilor publici, prin modificările legislative din 2018, aceasta prevede consultări publice, transparența activității comisiilor și loc de manevre este puțin sau deloc.
După pauză, Iurie Andriuță a declarat: ”E mare rușine ceea ce facem, dacă discutăm la nivel de comisii și nu avem un numitor comun- nu suntem încă pregătiți pentru alegerea conducerii raionului și propunem o pauză până la 19 decembrie ca să venim cu temele făcute și să alegem președintele și vice-președinții raionului, și să începem activitatea”.
Oleg Ogor a propus pauza să fie până pe 16 decembrie, dar propunerea reprezentantului PDM a acumulat 17 voturi. Natalia Efros de la PLDM s-a adresat consilierilor: ”Dacă tot s-au conturat 17 voturi, poate e cazul să terminăm bufonada și să alegem președintele?!”, dar nu a fos auzită. Ghenadie Cazacu a lansat un apel ca fiecare fracțiune să propună niște criterii, ce ar trebui să le întrunească viitorul președinte, iar Mihail Colesnicenco a amintit că a lansat și el aceasta propunere anterior, dar n-a fost susținut de colegi.
Ședința începută pe 11 decembrie va continua pe 19 decembrie 2019, dar situația rămâne stresantă pentru funcționarii din raion, pentru cetățenii care așteaptă ajutor ca să facă un tratament mai serios peste hoatre, pentru creditorii care mizau să intre în anul nou cu servicii achitate. Cât privește pretendenții la fotoliul de președinte al raionului, dacă după alegeri se conturau 2-3 candidaturi, acum poftele și rânza au crescut și se zvonește de șapte.
Partea a doua a sedinței, preconizată pentru 19 decembrie, ar trebui să fie productivă, să se adune cel puțin 17 voturi și să desemneze conducerea raionului, măcar din considerentul că aleșii raionali să poată primi indemnizația pentru activitatea în cadrul Consiliului raional. Din 5 ședințe convocate până acum, au reușit să fie remunerați cu 500 lei doar pentru una, cea în care au binevoit să-și primească mandatele de consilier.
Apropo, legea prevede că președintele raionului poate fi ales cu 17 voturi, dar pentru demiterea acestuia vor fi necesare déjà 22.
Elena Chiriac
Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.