CriuleniEducaţie

Oda directorului pentru școala din Izbiște

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, în incinta sălii de festivități a Gimnaziului Izbiște, a avut loc lansarea cărții „Școala din Izbiște, rază de lumină, 125 de ani”, autor Zaharia Verdeș,  profesor, ex-director al gimnaziului.
74582430_2335381673236810_6394647197786308608_o
Gazda și moderatoarea evenimentului a fost actuala directoare a gimnaziului, Gabriela Mîndru, care și-a exprimat încrederea că elevii vor avea doar de câștigat din studierea și lecturarea cărții, descoperind evoluția învățământului în satul natal.
Cartea, editată în 100 exemplare are patru părți în care autorul oglindește treptat tot ceea ce a însemnat și înseamnă școala pe meleagurile izbiștene. În partea întâi se descriu date generale despre istoria localității și apariția primei școli parohiale, depănând firul istroriei până  la primele promoții și construirea noului edificiu al școlii în 1973. Partea a doua este dedicată cadrelor didactice foste și actuale, ca în partea a treia să includă biografiile absolvenților școlii ce au obținut succese în diverse domenii. Partea a patra este rezervată familiilor din Izbiște care au dat satului două sau mai multe cadre didactice, cum ar fi Toma și Stepanida Plămădeală cu trei copii pedagogi; Ilie și Agafia Palamarciuc, care au dat țării trei cadre pedagogice; cuplul Alexei și Efimia Chetreanu, trei dintre copiii cărora au îndrăgit și au urmat pedagogia. Partea a cincea a cărții este dedicată reflecțiilor, opinilor și aprecierilor foștilor elevi despre școala natală, profesori.
IMG_8457
„Domnul Zaharia Verdeș a fost profesor prin vocație și destin. Și a fost o revelație pentru mine să aflu peste ani că ziua de 1 septembrie, zi importantă pentru toți elevii, profesorii, este și ziua de naștere a domniei sale. Nu pot să nu cred că a fost o premoniţie a destinului, nu pot să cred că nu a fost ales pentru un scop atât de nobil – educația multor generații de oameni și dezvoltarea învățământului pe meleagurile izbiștene, iar această carte este cununa acestei munci titanice”, a declarat în debutul evenimentului Larisa Verdeș, fostă absolventă a școlii, scriitoare, redactora cărții lansate în cadrul evenimentului.
„Această carte este rodul muncii d-lui Zaharia, născut și educat în familia unor „gospodari băștinași…căruia destinul i-a programat diverse încercări în viață, care și-a dedicat întreaga viață școlii, „profesie aleasă, căci omul se naște de Domnul binecuvântat să iubească nu să urască”, precum avea să menționeze el singur –este reperul realizat al autorului, urma lăsată de el în istoria satului” – a menționat în prefața cărții dl Vladimir Soltanici.
IMG_8438 (1)
La eveniment a fost prezentă și dna Eugenia Gușilova, fostă președintă a colhozului „S.Lazo”, cea care în 1973 a înmânat cheia simbolică a noii școli construite, micuților din clasa I-îi. Dumneaei și-a amintit de discursul scurt rostit atunci: „Îmi sunteți dragi, vă iubesc părintește, toți cei care astăzi treceți pragul acestei școli sunteți copiii mei, iar școala este casa voastră comună!”
Cuvinte calde pentru autor și fostul pedagog au rostit: d-na Vera Stahi, fostă profesoară în această școală; Nadejda Burciu, directoare a Liceului Teoretic Cruglic; Tatiana Cojocaru, profesoară de franceză în  L.T.Cruglic; dna Ludmila Mîndru, medic; Angela Iapără, profesoară, fostă absolventă a școlii din Izbiște; surorile Tamara Florescu, Zinovia Dumitrașcu, Natalia Croitoru (de domnişoare – Palamarciuc), de asemenea profesoare, absolvente ale școlii.
Flori și cuvinte de mulțumire a primit și dna Eugenia Verdeș, soția dlui Zaharia, care la fel și-a dedicat viața pedagogiei, activând în școala din Izbiște peste 50 de ani.
Autorul cărţii, Zaharia Verdeș, a mulțumit tuturor celor prezenți, familiei pentru susținere,prietenilor și colegilor, menționând că această carte este oglindirea celor 57 de ani de activitate pedagogică, 52 dintre care i-a dedicat școlii din Izbiște, iar această ediție jubiliară este o dedicație colectivului de profesori al gimnaziului de la începuturi până în prezent. Emoțiile au răvășit decanii de vârstă a acestei instituții: Jenerenco Eugenia, Maria Cojocaru, Valentina Bocan, precum și tinerele profesoarere Galina Loghin, Maria Verdeș.
Cartea „Școala din Izbiște, rază de lumină, 125 de ani”, include informaţii despre primele referinţe despre școala din Izbiște, ce datează cu anii 1894, odată cu deschiderea unei singure clasă pe lângă biserica din sat – școala parohială. În anii 20-30 ai secolului XX, școala parohială se transformă în școală primară de 7 ani, iar în 1937 este finisată constricția unui nou edificiu, pe lângă el mai existând încă 5 locații în care au învățat elevii din Izbiște. În 1956 a absolvit prima promoție de elevi ai școlii medii de cultură generală, adică fiind una din cele 350 de școli de acest tip care activau în republică. În anii 1960 învățământul din Izbiște este în progres datortă unuia din cele mai puternice colective pedagogice din raion, iar numărul de elevi înmatriculați la Izbiște atinge cifra de circa 750 . În 1973 se dă în exploatare un nou sediu al școlii în care învățau peste 800 de elevi în 26 de clase. Iar din 1998 instituţia capătă statut de gimnaziu.
Alături de Zaharia Verdeș în acea zi importantă au fost pe lângă colectivul didactic actual al gimnaziului, absolvenți, elevi, consăteni și titanii învăţământului din raion Vladimir Soltanici,șef Direcția Educație Criuleni, dl Golban Gheorghe – ex-director general Direcția Educație,  jud.Chișinău,  dl Mircea Znagovanu, ex-director Gimnaziul Jevreni, Neamțu Valeriu, ex-director Liceul Teoretic Cruglic, dl Vârlan Ion, director Gimnaziul Ohrincea, alți profesori ce sunt în prezent la odihna binemeritată.
A. Rusu
fotografii de autor: secvențe de la eveniment

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button