Est-CurierSănătate

ANSA recomandă evitarea folosirii cojilor de citrice în vin fiert și prăjituri

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumul ăn perioada iernii a citricelor, care sunt benefice pentru sănătate datorită aportului lor crescut de vitamine, iar coaja acestor fructe este utilizată atât pentru prepararea băuturilor, cât și a deserturilor, datorită proprietăților lor aromatizante.

Într-un comunicat al instituției, se menționează că la plasare pe piață, citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile. Totuși, cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora. Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană.

De aceea, evitați să consumați cojile de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri)!!!

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine și cu alte recomandări:

  1. Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție.
  2. Atrageți atenția ca acestea să fie: curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț.
  3. Verificați marcajul la raft al produselor, întrucât vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor.
  4. Solicitați, de la vânzători, documente care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, precum rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide.
  5. În cazul tuturor citricelor este indicat să le înmuiați în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de acest timp, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.

În scopul asigurării consumatorilor cu produse sigure pentru consum, pe parcursul anului 2023, inspectorii Agenției vor preleva 400 de probe de produse alimentare de origine vegetală pentru monitorizarea respectării limitei maxime admisibile a reziduurilor de pesticide.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button