Sănătate

ANSA avertizează: produsele de post pot fi dăunătoare

A  început Postul Crăciunului, care conform învățăturilor sfinților părinți presupune înfrânare și renunțare la  plăceri, inclusiv culinare. Mulți oameni însă înlocuiesc doar unele produse cu altele, considerate de post.

Rețelele comerciale pun la dispoziție un sortiment mare de produse de post, care pot înlocui alimentele de proveniență animală. E la discreția cumpărătorului să le procure sau ba.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează că produsele alimentare de post pot fi și dăunătoare sănătății, mai ales în cazul în care conțin ingrediente de calitate inferioară sau sunt suprasaturate de aditivi alimentari.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să citească eticheta și să aleagă în cunoștință de cauză produsele alimentare pentru consum.

Din analiza etichetelor, ANSA constată că cei mai utilizați aditivi în produsele alimentare din comerț sunt:

  1. Potenţatori de aromă – substanțe care ameliorează gustul și/sau mirosul existent al unui produs alimentar. În această categorie se include acidul glutamic și sărurile lui (E 620-625), monoglutamatul de sodiu (E 621)  – cel mai utilizat potențiator de aromă (deși nu este considerat un aditiv periculos, adăugarea acestuia în produsele alimentare nu redă senzație de sațietate,  iar consumatorul este înșelat de aroma sa aparentă de carne, fiind tentant să consume mult mai mult decât are necesitate organismul).
  2. Stabilizatorisubstanțe care, adăugate într-un produs alimentar, fac posibilă menținerea stării fizice/chimice a acestuia: acidul fosforic – fosfații – di-, tri- şi polifosfaţi (E 338-341, E 343 şi E 450-452). Consumați în cantități mari, acești aditivi pot fi periculoși.
  3. Conservanți – substanțe care prelungesc durata de stabilitate la depozitarea produselor alimentare: acidul benzoic și benzoații (E 210-213). Se utilizează frecvent în alimente pentru a stopa creșterea drojdiilor şi mucegaiurilor, însă pot provoca efecte negative asupra sănătății consumatorilor.

De aceea, Agenția atenționează consumatorii:

  • Să citească cu atenție eticheta și să să aleagă responsabil produsul alimentar care urmează să îl procure, iar produsele suprasaturate de aditivi alimentari și grăsimi vegetale hidrogenate sau parțial hidrogenate trebuie alese cu moderație.
  • Să cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate sanitar-veterinar sau înregistrate oficial de ANSA;
  • Să verifice cu atenție termenul de valabilitate al produselor;
  • Atenție deosebită asupra ambalajului produselor alimentare. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt – să se evite achiziționarea produsului!
  • Să verifice respectarea condițiilor de păstrare în magazine, specificate pe etichetă de producător, în special temperatura. Să evite procurarea alimentelor care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea recomandată. După achiziție, să se respecte și la domiciliu condițiile de depozitare;
  • Să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba, în mod justificat, neconformitatea unui produs.

IMPORTANT! Alegeți în cunoștință de cauză ce produse veți pune pe masă celor dragi. Fie de post, fie nu, alimentele suprasaturate cu aditivi consumate în exces pot avea risc pentru sănătatea umană. Optați pentru alimente simple, cu ingrediente puține.

În același timp, ANSA reamintește consumatorilor că pot sesiza orice neconformitate descoperită la  subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor din țară sau la numărul unic 022-511-511, viber – 067675544, e-mail: info@ansa.gov.md.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button