… EMINESCU… Acest nume cuprinde tot ce e mai de preţ, etern, plămădit şi dăruit omenirii de geniul poporului nostru.
EMINESCU nu trebue sărbătorit, dar trebuie în noi rodit.
EMINESCU este muzica creatoare a duhului românesc, înzestrat cu o cultură aleasă…
La un mijloc de ghenar a venit pe lume un fiu. Şi s-ar fi trecut naşterea lui cum se trec multe altele, dacă timpul nu avea să ne spună, că odată cu naşterea lui ni se dă şansa de a nu muri ca neam, popor, istorie.
Şi pentru că toate acestea
Trebuiau să poarte un nume,
Un singur nume,
Li s-a spus
În memoria poetului nepereche al literaturii române, Luceafărului poeziei româneşti, a celui mai strălucit meteor, care a sclipit de asupra lumii cu două secole în urmă – Mihai Eminescu, am organizat tradiţionalul medalion literar-muzical „Al meu nume o să-l poarte / Secolii din gură-n gură”, prilejuit de cea de-a 166-a anversare de la naşterea Marelui Poet. Omagierea a avut loc la 15 ianuarie în incinta Bibliotecii Publice Orăşeneşti „Tamara Isac”. Moderatorii medalionului Alisa Buchin şi Bogdan Simon, sunt printre cei mai activi cititori ai bibliotecii publice, elevii cl.Va de la LT „Boris Dînga”. Ei ne-au îndemnat să poposim în lirica eminesciană. Pe parcursul medalionului Alisa Buchin a recitat poezia „Dor de Eminescu” de Andrian Păunescu, iar Bogdan Simon a recitat poezia „Legământ” de G.Vieru. A fost o mare surpriză aşteptată pentru toţi utilizatorii noştri, cînd micii declamatori de la şcoala primară Criuleni au prezentat un recital-literar. Au participat Mihai Procopenco, cl.IIIb cu poeziile „Fiind băiat păduri cutreeram” și „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, Adelina Bucăţeli cl.4b, poezia „Freamăt de codru”, „Luceafărul”, împreună cu Sabina Macari, cl.5a, Andrian Oboroceanu cu poezia „Lacul”, Andrian Grozavu – „O rămâi”. De la LT „Boris Dînga” au participat elevii: Valeria Ciornenicaia, cl. 5c, poeziile „Crăiasa din poveşti” şi „Doina”, Cristian Driga, cl.6a „De-or trece anii…”. Maria Şerbu a recitat un fragment din poemul „Împărat şi proletar”, Lilian Belivac – „La steaua” şi cântecul „O, mamă”.
Născut în Zodia lui Hristos, în perioada sărbătorilor de iarnă, ne-a venit cu o deosebită urătură Mihai Procopenco. Pe parcursul activităţii Sabina Macari a prezentat un mic program de cântece: „Eminescu”, „Ninge”, „O, ţărişoara mea” . La expoziţia de carte „Eminescu-pururi tînăr” a fost anexată expoziţia desenelor elevilor claselor primare cu genericul „Eminescu în viziunea copiilor”. Cele mai interesante lucrări au fost: „Fiind băiat păduri cutreeram” de Mihai Procopenco, „Freamăt de codru” de Adelina Bucăţeli. La finele medalionului a vorbit directoarea bibliotecii publice, Viorica Şapavalov, care i-a îndemnat pe elevi să frecventeze biblioteca, acest lăcaş al cărţii, a mulţumit organizatorilor şi tinerilor moderatori pentru munca depusă, iar cititorilor le-a urat spor la carte.
Natalia Popriţac, Biblioteca Publică Criuleni