Uncategorized

Al doilea caz de gripă aviară înregistrat în Republica Moldova

Influiența aviară depistată la păsări domestice și în Franța , Bulgaria și Ungaria

 La  13.05.2022, de către laboratorul național de referință I.P. „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”, a fost confirmată prezența virusului gripei aviare, în probele recoltate de la păsări  domestice din mai multe gospodării din s. Rezina, r. Ungheni.

 Întrunită,  în regim de urgență, Comisia antiepizootică excepțională a r. Ungheni,  a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare.

 Agenția Națoinală pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni (cu raza de acoperire și a r. Nisporeni), în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În acest an în Republica Moldova a mai fost înregistrat un focar de gripă aviară la păsări domestici în localitatea Hirișeni, r. Telenești care a fost eradicat cu succes.

 Pe parcursul anului 2022, au fost notificate, în regiune, peste 1578  de focare  de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice: Belgia, Danemarca, Marea Britanie,  Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.

În scopul protejării sectorului avicol din Republica Moldova, ANSA solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin.

Proprietarilor de păsări li se recomandă să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării .

ANSA solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.

 

ANSA mai comunică despre faptul că în perioada 07.05.2022 – 13.05.2022 au fost raportate la OIE cazuri noi pentru următoarele  boli infecțioase:                                           

  • Influența aviară înalt patogenă – în Bulgaria, la păsări domestice, Germania, la păsări sălbatice, Danemarca, la păsări sălbatice, Spania, la păsări sălbatice, Ţările de Jos, la păsări sălbatice, Islanda, la păsări sălbatice, Franţa, la păsări domestice, Grecia, la păsări sălbatice, Norvegia, la păsări sălbatice, Suedia, la păsări sălbatice, Ungaria, la păsări domestice.
  • Tuberculoză – în Franţa, la bovine, Ungaria, la bovine.
  • Leucoza enzootică bovină în Polonia.

   Rabie – în Polonia, la bursuc european și vulpea roșie.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button