CriuleniEst-CurierSocial

Primarul: pericol pentru copii. Președintele raionului: vom discuta în iunie

Primarul com. Miclești, Iurie Buga, a semnalat o problemă, în opinia lui, gravă, pe care nu o poate soluționa de ceva vreme în primăria pe care o conduce, și anume, demolarea unei cazangerii vechi care a fost folosită până la începutul anilor 2000 pentru încălzirea încăperilor gimn. Stețcani.

Potrivit primarului, în starea ei actuală, construcția aflată în curtea gimnaziului, terenului de fotbal și la doar un metru de veceul din curte (bloc sanitar intern instituția nu are), ar prezenta pericol pentru elevii gimnaziului Stețcani. Atât primarul Buga, cât și șefa Direcției Educație, Ala Ungurean, au amintit în cadrul consultărilor publice a proiectelor de decizie pentru ședința consiliului, că atât primăria, cât și direcția gimnaziului și Direcția Educație au semnalat problema încă din anul 2021, au semnat demersuri către președintele raionului să prevadă bani pentru demolare. Ivan Lungu, șeful Direcției Construcții, a confirmat la consultări existența demesrului și a proiectului de demolare, fiind vorba de 86 de mii de lei.

 

Președintele raionului, Pavel Spînu, la consultările publice de azi, a spus că în acest an deja au fost alocate pentru instituțiile de învățământ cca 12 mln de lei, că nu mai sunt bani, iar de existența problemei de la Stețcani cunoaște încă din anul trecut, când afirmă că a fost chiar la fața locului. ”Noi acum demolăm la Drăsliceni un așa gen de obiect. Dar nu avem bani la moment. Problemele instituțiilor de învățământ le vom discuta la ședința ordinară a consiliului care va avea loc în luna iunie” – a punctat președintele.

Clădirea avariată care dispune de proiect de demolare, se află la doar un metru de veceul instituției gimnaziale din Stețcani (în imagine – intrarea în veceu și clădirea). Sursa foto – Iurie Buga.
Cazangeria se află și în proximitatea terenului de sport al instituției. Sursa foto – Iurie Buga.

 ”Dacă era să depindă de mine, nu apelam la Dvs. Cheltuielile sunt formale, este un obiect înregistrat la cadastru și legea nu ne permite să-l demolăm fără să încheiem un contract cu o întreprindere specializată în domeniu, care să semneze procesul verbal de demolare și s-o putem scoate ulterior din uz. Eu nu cer 5 mln, dar nici să mă aflu în ispostaza primarului de la Chișinău, a ”Spațiilor Verzi” care sunt acum în gura lumii din cauza copacului care a ucis un copil nu vreau! Este o situație gravă, vântul de vineri a zmuls o bucată de ardezie și a aruncat-o exact în fața veceului, de care se folosesc cca 100 de copii. N-aș fi venit azi la consultări, dar e o situație gravă. Eu am venit să vă informez că este o instituție aflată la balanța Consiliului Raional și prezintă pericol. Noi ne dăm seama după ce se-ntâmplă ceva. Vă mai informez că un perete a dat o fisură, iar alături e terenul de fotbal. Devizul făcut de Direcția Construcții este de 86 100 lei, în realitate, cred, că e nevoie de vreo 30 de mii de lei. Cazangeria a fost construită vreo 50 de ani în urmă, problema demolării stă din anul trecut” – a descris Iurie Buga situația.

Propunerea primarului de la Miclești a fost acceptată, Diana Rusu, secretarul consiliului raional, a făcut înscrisul respectiv în sinteza recomandărilor, publicată pe pagina web a autorității.

Ședința extraordinară a Consiliului Raional Criuleni este stabilită pentru data de 17 mai, ora 14.00.

Aici – ordinea de zi a ședinței.  

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button