InternaționalPoliţieSocial

Moldoveni traficați în Spania. Ademeniți cu lefuri bune, au ajuns să caute mâncare în tomberoane

Poliția spaniolă a eliberat 21 de victime,cetățeni moldoveni și români, exploatate prin muncă. 15 suspecți – arestați

Agenți ai Poliției Naționale Spaniole au eliberat 21 de victime ale exploatării prin muncă în sectorul agricol și au arestat 15 persoane responsabile de trafic de persoane. Victimele sunt cetățeni ai R. Moldova și ai României, scrie echipa.md cu referire la presa locală spaniolă.

Ancheta poliției

Polițiștii spanioli au făcut rost de o informație operativă, conform căreia ar exista mai multe victime ale traficului de persoane în orașul Brenes, din Sevilla, care erau exploatate la munci agricole.

Membrii rețelei falsificau datele de identificare ale persoanelor care lucrau efectiv, modificând documentele autentice de naționalitate română sau moldovenească prin schimbarea fotografiei și, în locul acestora, a fotografiei lucrătorilor. În acest fel, identitatea nu corespundea imaginii, ceea ce le permitea să își continue activitatea infracțională.

Victime disperate, fără mâncare sau băutură

Membrii organizației criminale recrutau victimele, de naționalitate moldovenească și română, în țările lor de origine prin intermediul anunțurilor și al rețelelor de socializare, unde promiteau locuri de muncă în Spania. Aceștia anunțau condiții de muncă și salarii atractive, foarte departe de realitate, ca ulterior să se pomenească într-o situație de extremă necesitate în timpul exploatării lor. Au fost transportate cu autobuzul până la Sevilla și, întrucât li s-a plătit biletul de călătorie, victimele au contractat o datorie care le-a forțat și mai mult să se afle într-o situație de vulnerabilitate.

Odată ajunse în Sevilla victimele erau cazate în locuințe improvizate, în condiții inumane: camerele aveau în interior cabluri libere și goale, fără învelișul de protecție, existând pericolul serios ca victimele să fie electrocutate, saltelele erau murdare, iar pe pereți și în baie exista o cantitate mare de mucegai și murdărie. Persoanele implicate le controlau în această locație, astfel încât nu puteau părăsi liber locuințele.

Victimele munceau până la epuizare, îndeplinind diferite sarcini agricole în timpul unor zile lungi de lucru, principala lor activitate fiind recoltarea de fructe și legume. Infractorii nu le permiteau victimelor să bea sau să mănânce în timpul orelor de lucru, în ciuda temperaturilor ridicate și a efortului fizic pe care trebuiau să îl depună. Acestea trebuiau chiar să caute mâncare atunci când puteau, pentru a se hrăni.

La sfârșitul zilei de lucru, una dintre victime a leșinat într-un supermarket, iar agresorii au târât-o pe podea pentru a o scoate rapid de acolo sub amenințare. În plus, o altă victimă, din disperare, s-a aruncat pe fereastra din odaia în care era ținută, în încercarea de a scăpa, provocându-și răni grave.

”Patronii” o duceau bine

În timpul investigației, au fost efectuate șapte percheziții în orașele Brenes și Cantillana din Sevilla, au fost confiscate trei mașini de lux, cinci macete de mari dimensiuni, un stilou de pistol, 15 telefoane mobile de lux, trei calculatoare, diverse dispozitive de stocare, nouă ceasuri de lux, bijuterii, peste 37.000 de euro în numerar și diverse documente legate de anchetă.

Operațiunea a culminat cu eliberarea a 21 de victime ale exploatării prin muncă și cu arestarea a 15 persoane în Cantillana și Brenes, în Sevilla, pentru infracțiunile de apartenență la o organizație criminală, trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, împotriva drepturilor cetățenilor străini, furt de identitate și fals în acte. După ce au fost aduși în fața instanțelor, s-a dispus trimiterea la închisoare a celor trei membri principali ai organizației.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button