SănătateSocial

Abordări noi în tratarea Infecției cu coronavirus

A fost publicat al VII-lea protocol clinic național „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”.

Noul document, de cca 100 pagini  a fost elaborat protocol și revizuit sistematic de grupul de lucru al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova (MS), constituit din reprezentanți ai Comisiilor de specialitate ale MS, angajați ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Documentul nu este unul exhaustiv și se bazează pe recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății privind infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19) și alte date disponibile la acest moment. Protocolul este completat cu informații despre noua tulpină de coronavirus, Omicron, și descrie simptomele clinice ale acesteia (febră, tuse, slăbiciune, oboseală generală, dureri musculare și de cap, dureri de gât, rinoree, greață, vărsături, diaree, etc).

El prevede diverse tratamente pentru persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

  • Astfel, cetățenii nevaccinați care au intrat în contact cu persoane infectate vor trebui să stea în carantină timp de 10 zile în loc de 14 zile. Carantina poate fi încheiată în ziua 5, în cazul în care se obține un test PCR sau un test rapid antigen negativ. 
  • Cetățenii vaccinați care au intrat în contact cu persoane infectate nu vor fi puși în carantină, dar vor fi monitorizați (trebuie să poarte mască, să păstreze distanța fizică și să mențină igiena mâinilor, în caz contrar pot fi plasați în carantină standard), iar în ziua 5 pot face un test PCR sau un test rapid de antigen pentru a se asigura că nu sunt infecțioși. 
  • Persoanele care s-au îmbolnăvit de coronavirus în ultimele 90 de zile și care nu prezintă semne clinice de boală nu vor fi puse în carantină. 
  • Ieșirea din concediul medical pentru pacienții asimptomatici nevaccinați, fără un test pentru coronavirus, va fi redus la 7 zile după constatarea pozitivă a COVID-19, iar pentru pacienții vaccinați – la 5 zile. 
  • Pacienții vaccinați cu forme ușoare sau moderate ale virusului vor putea reveni la muncă sau la studii fără un test la 7 zile de la apariția semnelor clinice de coronavirus, iar pacienții nevaccinați după 10 zile. 

Două noi antivirale, Paxlovid și Molnupiravir, au fost adăugate la protocolul de tratament al coronavirusului, pe lângă Remdesivirum, Favipiravirum și Tocilizumabum, deja utilizate. 

Protocolul nu recomandă prescrierea de antibiotice, antiagregante, anticoagulante și corticosteroizi pacienților asimptomatici sau celor cu forme ușoare de coronavirus sau pneumonie ușoară, inclusiv pentru tratamentul la domiciliu, și încurajează evitarea prescrierii repetate și nejustificate de antibiotice.

  1. Persoanele care au făcut boala în ultimele 90 zile și nu prezintă semne clinice NU se plasează în carantină.
  2. Pacienților cu forme ușoare de COVID-19 NU li se indică terapie cu antibiotice sau administrarea acestora cu scop profilactic! 
  3. Pacienților adulți, cu excepția gravidelor, cu forme ușoare de COVID-19 sau cu pneumonie non-severă tratați în condiții de domiciliu, cu factori de risc pentru evoluție nefavorabilă, se va administra medicația antivirală cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (se recomandă, în primele 5 zile de la debutul perioadei simptomatice). 24. Pacienților cu forme ușoare de COVID-19 sau cu pneumonie non-severă tratați în condiții de domiciliu NU li se indică glucocorticoizi! 

Se recomandă ca mamele caz suspect, probabil sau confirmat de COVID-19, să fie încurajate să inițieze și să continue alăptarea. Conform dovezilor disponibile, mamele trebuie să fie sfătuite că beneficiile alăptării depășesc în mod substanțial riscurile potențiale ale transmiterii. 

Nu se recomandă utilizarea Lopinavirum/Ritonavirum, Hydroxychloroquinum, Ivermectinum în tratamentul infecției COVID-19, deoarece nu au dovedit eficacitate. 

Se includ în schema de tratament al coronavirusului două noi antivirale, Paxlovid și Molnupiravir, au fost adăugate la protocolul de tratament al coronavirusului, pe lângă Remdesivirum, Favipiravirum și Tocilizumabum utilizate deja.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button