Internațional

A fost majorat cenzul de vârstă pentru căsătorii

"Astăzi este cu adevărat un moment de sărbătoare. Sunt măsuri foarte importante pe care această ţară le-a luat pentru a proteja copiii", a reacţionat la BBC Payzee Mahmod, militantă şi victimă a unei căsătorii forţate la începutul anilor 2000. 

 

De azi în Anglia și Ţara Galilor a intrat în vigoare legea despre majorarea  vârstei minime pentru căsătorie de la 16 la 18 ani. Scopul  acestui act legislativ, votat  anul trecut este de a proteja minorii de căsătoriile forţate. Este interzisă căsătoria minorilor, chiar și cu acordul părinților. Acest lucru este valabil şi pentru ceremoniile strict religioase sau „tradiţionale”, care nu au valoare legală. Legea îi protejează de asemenea pe minorii britanici sau cei care locuiesc în Anglia sau în Ţara Galilor care au fost căsătoriţi în străinătate. Până acum, căsătoria era autorizată începând cu vârsta de 16 ani, cu condiţia ca minorii să dispună de o autorizaţie parentală.

Chiar dacă este dificil să fie evaluată amploarea fenomenului, multe uniuni ce implicau copii fiind ascunse.  În 2021 în faţa Unităţii asupra căsătoriilor forţate, însărcinată să consilieze şi să ajute persoanele victime ale acestor uniuni constrângătoare au ajuns118 cazuri.

Potrivit Ministerului Justiţiei din Regatul Unit, 119 fete sub 18 ani au fost căsătorite cu forţa în 2018 în Anglia şi Ţara Galilor, în timpul ce numărul de băieţi impuși să se căsătorească  a fost de 28.

 „Această lege îi va proteja mai bine pe tinerii vulnerabili, acţionând împotriva căsătoriilor forţate din societatea noastră”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al justiţiei, Dominic Raab.

Aceasta este una dintre legile cele mai reuşite din lume asupra căsătoriilor între copii şi ea protejează fiecare copil născut în această ţară de pericolele şi daunele cauzate de căsătoria fără consimţământ”, zice deputata conservatoare Pauline Latham, iniţiatoarea legii, într-un editorial în Daily Express.

Conform legii intrate în vigoare,o persoană declarată vinovată că a aranjat căsătoria unui copil riscă până la şapte ani de închisoare, scrie Agerpres, care citează AFP.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button