Toamna se face simţită nu doar prin mirosul de tulburel ce razbate de prin ograzi, dar şi prin fumul ce pune stăpânire peste localităţi noaptea. Gospodarii fac ordine şi dau foc la resturile vegetale, neglijând disconfortul pe care îl provoacă vecinilor şi prejudiciul pe care îl aduc mediului ambiant.
Deocamdată divergenţele interpersonale se rezolvă pe cale amiabilă, dar Legea, dacă ar fi aplicată riguros, prevede penalităţi usturătoare.
Ion Guzun, şeful Inspecţiei Ecologice Criuleni, informează că articolul 154, alin 1 din Codul Contravenţional al RM prevede, pentru încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor și nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsol etc., a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură, se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore. Amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale se aplică persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.
E. Chiriac