Est-Curier

Grădinărit ecologic pentru bibliotecarii din Criuleni la Centru de Instruire Ecologică Râșcova

Pe data de 28 iunie în satul Râșcova, la inițiativa Biblioteca Publică din localitate, în parteneriat cu asociația „ECOVISIO” și Primăria Râșcova, a fost organizat un seminar de agricultură ecologică pentru cei peste 20 de bibliotecari din raion.

Seminarul teoretico-practic a fost organizat pe terenul experimental Eco-Village Moldova, la Centrul de Instruire Ecologică. Moderatoarea atelierului a fost Liliana Botnaru, care a demonstrat participanților practicitatea construcțiilor ecologice, grădinăritului organic, bucătăriei vegetariene, energiei regenerabile, etc.

Asistența a aflat despre particularitățile construcției din stuf și din baloturi de paie, despre tencuieli naturale și tehnici de colorare pe bază de var, precum și despre construirea din materiale reciclate.

Referitor la grădinăritul ecologic au aflat despre compatibilitatea plantelor, mulcirea, metode naturale de a controla dăunătorii, despre colectarea și păstrarea semințelor, despre facilitarea biodiversității și savoarea legumelor proaspete. Interesante au fost relatările despre importanța microfaunei în favoarea unui sol sănătos, iar „hotelul insectelor”, situat în nemijlocita apropiere de loturile experimentale, a fost o dovadă a importanței acestor vietăți în polenizarea plantelor și distrugerea dăunătorilor pe cale naturală.

Liliana Botnaru a explicat cum se poate păstra și îmbogăți solul fără a efectua lucrări manuale sau folosi erbicide – prin mulcire. Mulciul este indicat a fi flosit în grădină pentru a proteja pământul de plantele nedorite. Mulciul înseamnă un amestec de paie, talaș sau frunze uscate în strat de 2-4 cm grosime. Lipsa soarelui și izolația formată de mulci blochează dezvoltarea buruienilor și împiedică înmulțirea lor.

La fel au fost aduse exemple de soluții naturale pentru stropirea diferitor dăunători ai plantelor din grădină, ca de exemplu zăr cu picături de iod, spray de usturoi, soluții cu usturoi, soluții de hrean folosite ca insecticid natural.

„Am decis organizarea acestui seminar pentru bibliotecari, deoarece bibliotecile sunt acele centre comunitare, de unde cetățenii trebuie să afle despre grădinăritul ecologic și agricultura ecologică – agricultura viitorului după tendințele actuale.Cu cât mai multă lume va cunoaște despre produse agricole sănătoase și creșterea lor, cu atât vom fi mai sănătoși. Aceasta este și menirea Centrului de Instruire Ecologică , cu ajutorul căruia unele familii din Râșcova practică grădinăritul ecologic. Dorim să extindem aceste practici și în celelalte localități din Criuleni. Plus la aceasta, actualmente cererea pe piață a produselor ecologice este în creștere”, a declarat Liliana Botnaru, fondator Eco-Village Moldova.

Pentru a obține un certificat ecologic, agricultorul trebuie să depună o cerere de înregistrare la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în două exemplare, ce va fi înregistrată în Registrul Agricultorilor Ecologici. Un exemplar rămâne la Ministerul Agriculturii, iar altul ajunge la un organism de inspecţie şi certificare. În prezent sunt două organisme de inspecţie şi certificare: Certificat Eco şi Bio Solul. Aceștia atenționează că din momentul depunerii cererii și până la obținerea producției ecologice pot trece de la doi la patru ani. Durează atât pentru că este nevoie de o perioadă de conversie, ceea ce înseamnă că pământul trebuie să revină la condiția primară, să se elibereze de pesticide. Agricultorul, pe lângă faptul că trebuie să demonstreze că seminţele pe care le utilizează sunt dintr-o sursă sigură şi nu sunt modificate genetic, este obligat să folosească şi tehnică agricolă care nu dăunează mediului ambiant şi să evite chimicalele pentru fertilizarea solului. În schimb peste 95% din producția ECO ajunge pe piața europeană , fermierii obținând prețuri cu un adaos de 30-40% și chiar 50%, în comparație cu prețurile produselor ordinare. Plus, mai sunt și subvenții oferite de ministerul de profil pentru agricultura ecologică.

„Totodată, pentru producătorii casnici, cu loturi mici, este mai simplu, din cauză că tot mai mulți orășeni sunt în căutarea familiilor de la sate, care ar putea să îi aprovizioneze cu culturi de grădină ecologic pure. Astfel de pe un lot de 5-10 ari, cultivând ecologic legume, verdețuri și fructe poți aproviziona 5-6 familii urbane cu produse sănătoase și proaspete. Este ca un acord neformal între părți. Și chiar mulți vizitatori ai expozițiilor noastre din capitală ne întreabă, dacă cunoaștem eventual producători eco de la țară, pentru a încheia astfel de înțelegeri”, ne dezvăluie Liliana Botnaru.

Atât doar că specialiștii atrag atenția consumatorilor că produsele ecologice nu au aspect comercial foarte atractiv, dar, în schimb, sunt mai sănătoase.

A. Rusu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button