Duminică, 15 iulie, a avut loc ediţia a IX-a a Festivalului republican al interpreţilor fluierari şi al formaţiilor de fluieraşi “Nistrule cu apă lină”. Nouă formaţii de fluierişti şi 10 solişti s-au înscris în concurs, şi au prezentat piese muzicale specifice localităţilor de unde se strag.
După un marş al participanţilor, spectatorii au savurat evoluarea ansamblurilor „Fluierarii” de pe lângă Şcola de Arte “E. Coca” din Soroca, cond. art. Vladimir Zagaevschii, „Mocșienii” din Oxentia, Dubăsari, cond. art. Mihai Andrieș; „Lăstăreii” din s. Corjova, r. Criuleni, cond. art. Petru Pănuţă, „Tilinca” din Cimișlia, cond. art. Leonid Nenescu; „Fluieraș” din s. Marianca de Jos, r-nul Ștefan-Vodă, cond.art. Constantin Petre; ansamblul din or. Căușeni, cond. art. Petre Marinescu; ansamblul “Izvoarele din Oniţcani” din s. Onițcani, r. Criuleni, cond. art. Andrei Măgurean; „Andrieș” din or. Râșcani, cond.art. Dumitru Nogai. Cele douăsprezece fluieriste din ansamblul „Lăcrămioara”, din s. Dondușeni, r. Dondușeni), cond. art. Mihai Petic, au spart toate tiparele cum trebuie să die un ansamblu de fluerişti. Au demonstrat cu prisosinţă că nu o fac mai rău decât băieţii, şi chiar pot îmbina cântatul la fluier cu vocile lor. Renata Lungu, directoarea casei de cultură, care a însoţit fluieristele de la Donduşeni, a remarcat că este unica în republică formaţie de fete care cântă la fluier, iar ca să ajungă la Corjova au trecut de preselecţie.
Câteva segvenţe de la festival vedeţi în spotul ce urmează:
Să-i aprecieze pe fluierari au fost invitaţi nume grele din lumea muzicii: Ion Negură, profesor universitar, Maestru în Artă… (
Continuare ciţiţi în ediţia de vineri, 20 iulie.)