Festivitățile dedicate centenarului Unirii au generat un frumos prilej pentru izbișteni de a descoperi un martor ocular al evenimentelor istorice prin care a trecut poporul nostru în general și izbiștenii în particular. În orașul Iași, România, în casa regretaților Leonida și Ada Sava din Copou, locuiește Daria Vătavu (în fotografie), originară din raionul Criuleni, refugiată în Regatul României în 1944.
Doamna e născută în ziua de 10 martie 1918 în s. Izbiște, jud Orhei. În 1934 la vârsta de 15 ani, a plecat la Chișinău la solicitarea preotesei Ada, care era fiica preotului din Izbiște și soția preotului Leonida Sava. Daria era mezina în familia cu cinci copii și tatăl ei, consilier la biserica din sat, n-a stat pe gânduri când a apărut aceasta posibilitate pentru copila sa, fără să bănuiasca venirea vremurilor vitrege pentru intelectualitatea basarabeană. Daria Vătavu își amintește cum au fost siliți să plece din Basarabia de două ori: în 1940 și în 1944. După lungile pribegiri de după război, refugiindu-se inițial la Râmnicu Vâlcea, apoi Niculina și Frumoasa unde a slujit părintele Sava s-au stabilit în 1981 la Iași – oraș care i-a devenit a doua casă.
Aici a și fost descoperită, prin voia destinului, de criuleneni. La invitația Președintelui Consiliului Județean Iași, d-l Maricel Popa,președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, a participat la omagierea centenarei ieșene în martie 2018. Mare i-a fost uimirea când a aflat că bunicuța vestită în Iași este originară din Izbiște, Criuleni.
Astfel că în scurt timp criulenenii au venit din nou în ospeție la aceasta întro componență lărgită. Primarul satului Izbiște Ion Plămădeală, secratarul Consiliului Local Izbiște Natalia Stanila, directorul Bibliotecii Publice Izbiște și un grup de copii din raionul Criuleni au venit cu urări de sănătate, flori, diplome aniversare, monografia satului Izbiște și desigur cântece din partea copiilor.
Primarul de Izbiște Ion Plămădeală, invitând-o pe Daria Vatavu să facă o vizită în localitatea natală zicea: „Ar fi un lucru nemaipomenit să organizăm o întâlnire cu consătenii, cu generațiile mai tinere, doamna Daria fiind o enciclopedie vie a istoriei satului nostru de la începutul secolului. Dumneaei cunoștea familia boierului Lașco și chiar a prietenit cu fiul acestuia. Am dori să o întrebăm și mai multe – e important pentru istoria satului”
Doamna Daria Vătavu este la moment probabil cea mai longevivă consăteancă emigrată din Izbiște și dacă ar locui în Izbiște ar fi și cel mai în vârstă locuitor al al satului. Păstrează și acum pe perete în camera sa un covor vechi de peste 100 de ani, luat cu ea de acasă, de la Izbiște.
Ajunsă la venerabila vârstă centenară este în depline facultăţi mintale, doar condiția fizică s-a șubrezit și din acest motiv este asistată de doamna Lilia Șotropa, cu care am convenit să menținem legătura pentru a înregistra amintirile-mărturii ale Dariei Vătavu. Aceste mărturii sunt importante deoarece mătușa Daria a fost toată viața în cercuri înalte din Basarabia acelor vremuri: l-a cunoscut pe Mitropolitul Gurie Grosu din Basarabia, cunoaște soarta membrilor familiei lui Andrei Grosu, preotul de la Izbiște.
Cu regret, fotografii în arhiva personală are puține, majoritatea fiind dăruite societăților culturale și istorice din România.
Ne-am despărțit de consăteanca noastră, Dariușca, cum îi zicea părintele Leonida Sava, cu speranţa la o nouă revedere în leagănul copilăriei sale…la Izbiște.
Alexandru Rusu