STOP FALS! Isteria unui presupus război pe Nistru în presa rusă: informaţii false care creează panică și manipulează opinia publică
Luni dimineața, pe 7 august, publicația rusă Russia Today (RT), care face parte din aparatul de propagandă al Kremlinului, a publicat la rubrica Exclusiv un material amplu cu titlul „Odată la Bulboaca: SUA vor construi noi edificii la o bază militară din Moldova”. Fără să prezinte dovezi ale afirmaţiilor sale, autorul speculează cu unele date, lăsând să se înţeleagă că NATO şi SUA pregătesc militarii moldoveni pentru un viitor război în regiunea transnistreană. În realitate, Ministerul Apărării al Republicii Moldova modernizează infrastructura Bazei militare de la Bulboaca pentru a instrui militarii care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU.
În știrea Russia Today se afirmă că „Forţele Navale ale Statelor Unite (United States Navy) sunt în căutarea antreprenorilor pentru construcţia unor edificii militare la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca”, iar autorul ține să menționeze că „baza militară se află la câteva zeci de kilometri de Tiraspol”. RT mai scrie că „se planifică ridicarea a opt construcţii, trei dintre care au un caracter obligatoriu – oficiu, bloc locativ şi hotel, iar alte cinci secundare – o şcoală, o staţie de deservire, construcţii locative şi un centru comercial”, iar potrivit cerințelor tenderului, „antreprenorul va trebui să efectueze „proiectarea şi construcția obiectelor pentru desfășurarea operațiunilor militare în condiții urbane pe teritoriul bazei de la Bulboaca”, valoarea contractului fiind între 100 şi 250 de mii de dolari SUA”. Jurnaliștii ruşi fac referire la un document al forțelor armate americane, fără a-l face public și fără a oferi mai multe detalii. Cel mai probabil, este vorba de documentul publicat pe site-ul fbo.gov care publică contractele federale propuse spre realizare de Guvernul american.Russia Today nu a solicitat comentarii de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, în gestiunea căruia se află poligonul de la Bulboaca. Totodată, ei anunță că nu au reușit să obțină un comentariu de la Forțele Navale Americane, dar au cerut o reacție de la președintele R. Moldova, Igor Dodon, care spune tranșant că „se va opune planurilor US Navy”. „Chiar dacă au fost anumite planuri înainte de alegerea mea ca președinte, eu le voi bloca. Noi trebuie să ne menținem cu orice preț statutul de neutralitate”, ar fi declarat Igor Dodon publicației ruse, menționând că va cere informații suplimentare despre planurile marinei americane în Moldova.
În continuarea articolului, jurnaliștii ruși se referă pe larg la colaborarea Republicii Moldova cu NATO și exercițiile militare comune, după care îl citează din nou pe Dodon, care ar fi declarat că Moldova nu are nevoie de suportul Statelor Unite și că, potrivit unor experți, scopul „imixtiunii americane în afacerile interne ale Moldovei” constă în „forțarea autorităților moldoveneşti să colaboreze cu NATO și astfel să-și extindă frontiera estică cât mai aproape de Rusia”.
Efectul „domino” în presa rusă
Materialul publicat de Russia Today a fost preluat imediat de mai multe portaluri de știri din Federația Rusă, dar și de unele din Republica Moldova. Astfel, ştirea a fost preluată de Mediarepost.ru, Lenta.ru, Ria.ru, Nakanune.ru, Sputnik.md, Noi.md, iar accentele se schimbă vizibil. Astfel, Sputnik.md anunţă că „SUA se stabilesc în Bulboaca”, iar agenţia oficială de ştiri RiaNovosti a publicat declaraţia vicepremierului rus Dmitrii Rogozin, conform căruia „SUA încep pregătirea diversioniştilor şi a forţelor speciale ale Moldovei în cazul unui nou conflict cu nerescunoscuta republica moldovenească nistreană”.
Reacția Ministerului Apărării din Republica Moldova
În urma apariției acestor informații, Ministerului Apărării a precizat că Republica Moldova este partener în cadrul Iniţiativei Globale pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii (GPOI), iar pe teritoriul Moldovei, militarii americani pot fi instruiți, însă acest fapt nu afectează neutralitatea statului sau conflictul de pe Nistru. „În cadrul iniţiativei GPOI,Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU.Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului, așa cum se sugerează în articol”, precizează Ministerul Apărării.
Isteria escaladării conflictului armat din regiunea transnistreană
În ultima perioadă, mai ales în timpul și după exercițiul militar de la Bulboaca din 5 august „Dragoon Pioneer”, dar și după declararea lui Dmitrii Rogozin drept persona non-grata în Republica Moldova,în mai multe publicații din Federația Rusă apar tot mai des materiale despre așa-zisa „re-aprindere” a conflictului înghețat din regiunea transnistreană. La 3 august, Ria Novosti scrie că așa-zisul lider de la Tiraspol învinuiește autoritățile de la Chișinău că ar escalada conflictul din regiunea transnistreană. În aceeași zi, într-un alt material manipulator, întitulat „În preajma “fazei fierbinți”: Transnistria “sub dominația escaladării” NATO. Încercările la dialog au fost epuizate!”, care a fost publicat de site-ul Topwar.ru, se speculează că în regiunea transnistreană conflictul este pe cale să reizbucnească. Autorul materialului spune că a fost lansat cel mai dezastruos scenariu care ar putea fi – escaladarea conflictului din regiunea transnistreană, iar acest fapt ar putea genera izbucnirea unor conflicte asemănătoare în Odessa, în Nicolaevka și în regiunea Herson a Ucrainei.
Într-o emisiune la Radio Sputnik, politologul Valeri Korovin şi-a expus părerea referitor la construcția a opt clădiri pe teritoriul bazei militare din Bulboaca, citând materialul scris de Russia Today, şi a declarat că „Republica Moldova devine încă un cap de pod pentru expansiunea americană în continentul eurasiatic”.
Ministerul Apărării de la Chișinău dă asigurări că nimic nu amenință izbucnirea conflictului armat pe Nistru, iar toate acuzațiile din presa rusă nu au niciun temei real.
Eugeniu Durbală
Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informației false şi tendențioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).