Corina Nicolaev, absolventa Liceului Teoretic „Boris Dânga”, profil umanist, este eleva cu cea mai mare medie la BAC în acest an în raionul Criuleni – 9,25. Cum a reuşit să atingă rezultatul – vedeţi mai jos.
– Corina, examenele de bacalaureat mai sunt supranumite şi cel mai important test din viaţa unui elev. Care e opinia ta, la acest subiect? Cât de complicate ţi-au părut examenele şi ce note ai luat la fiecare dintre cele patru obiecte?
– Nu sunt sigură dacă într-adevar este cel mai important test din viaţa mea, pentru că sunt conștientă că acesta este doar un început spre un viitor asigurat. BAC-ul, în opinia mea, a fost un test de maturitate, asupra căruia mi-am concentrat tot timpul şi toată atenţia, deoarece îmi doream să am unul dintre cele mai bune rezultate. Examenele, chiar şi la profil umanist, au fost relativ complicate, însă pe puterile oricărui elev, care şi-a făcut zilnic temele şi nu a mizat pe şiretlicuri. Notele pe care le-am primit, respectiv, 8 la Limba şi literatura română, 10 la Limba Engleză, 10 la Istoria universală şi a românilor şi 9 la Geografie, au fost rezultatul unei munci asidue. La L. Engleza am primit 10 din oficiu pentru că am susţinut examenul cu recunoaştere internaţioanală – TOEFL, iar Istoria a fost dintotdeauna obiectul care m-a fascinat prin amalgamul de evenimente ce au dictat vectorul evolutiei umanităţii. Am fost participanta olimpiadelor raionale şi republicane la istorie. Sunt profund recunoscătoare profesorilor care au dat dovadă de profesionism, altruism şi au reușit să ne facă sa ne depăşim propriile limite.
– Ai putea estima, câtă muncă trebuie să depună un elev, ca să ajungă în final cu un rezultat bun?
– În acest caz munca nu poate fi o acţiune măsurabilă, pentru că rezultatul acestui examen se identifică cu toate activitățile făcute în ultimii ani pentru a fi o tânară cu atitudine civică şi pregătită de viaţa matură, studenție. Cert este faptul, ca orele suplimentare, conferințele, lectura suplimentară şi studiul independent m-au ajutat incomensurabil, si e unica cale pentru a fi sigur pe tine în momentul în care ai în față foaia de examen.
– Care ar mai fi ingredientele succesului, dacă să vorbim despre etapa de bac, pe care oricare licean vrea să o parcurgă şi să o absolvească cât mai bine posibil?
– Seriozitatea, verticalitatea şi studiul extracurricular sunt temelia succesului. Aceasta nu înseamnă să nu te distrezi şi să uiți de timp liber, ci să fii conștient de oportunitățile, ce ţi le poate oferi bacalaureatul, în cazul în care ai un rezultat îmbucurător. Este prima șansă a noastră, a liceenilor, să alegem cât de înaltă vrem sa fie tinta noastră şi care dorim sa fie poziția noastră în societate.
– Ce domeniu ai decis să alegi pentru viitoarele tale studii? În ţară, acasă? În străinătate? Ce te motivează să alegi acest domeniu?
– Am decis sa aplic la Facultatea de Drept a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, România, din dorinţa de a îmbraţişa acest domeniu, iar studiile într-o ţară din Uniunea Europeană, sper, imi vor oferi largi oportunitati pentru a mă realiza ca personalitate competentă, care să contribuie la schimbarea realităţilor deplorabile de azi într-un viitor prosper, unde sunt respectate toate normele juridice şi drepturile omului.
Pentru conformitate, Svetlana Cernov