Ziua memoriei eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru, la Coșnița a început cu Marşul Păcii, inaugurat în preajma mormântului lui Nicolae Sotnicenco, primul dintre copământeni, căzut în timpul luptelor pentru apărarea satului natal, după care participanții s-au deplasat la Monumentul eroilor, căzuţi în conflictul armat de la Nistru acum, 24 de ani.
La evenimentul organizat de Asociația Veteranilor de Război, în colaborare cu primăria comunei Coșnița și susținerea financiară a Consiliului raional, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale, militari, angajați ai Inspectoratului de Poliție, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și raionale, mame și soții, văduve, combatanţi, tineri și copii.
Ceremonia a continuat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți din satele Coșnița, Doroțcaia, Pârâta și Pohrebea.
Cu un omagiu de recunoștință în fața celor prezenți au venit primarul comunei Coşniţa, Alexei Gafeli, veteranul de război, Nicolae Iacovlev, preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, reprezentanți ai altor structuri. În continuare elevii LT «Ion Creangă» şi formaţia „Prietenia” au recitat poezii şi au fredonat melodii, dedicate acelor zile de răstriște și luptătorilor, care și-au sacrificat viața pentru Pace.
Acţiunile comemorative au continuat cu depunere de flori şi o masă de pomenire.
La conflictul armat din primăvara-vara anului 1992 au participat circa 29 mii persoane, dintre care 386 au căzut cu moarte de erou pe câmpurile de luptă, iar alte 184 au fost schilodite.
E. Racoveţț