Social

Numele se poate uita, iar faptele se păstrează în memoria comunității

Stația auto din centrul satului Bălăbănești, r. Criuleni, de câțiva ani atrage privirea trecătorilor prin pictura murală. E o lucrare ca un mesaj de rămas bun sau ”la revedere”, lăsată comunității de o voluntară a Corpului Păcii.

Văzând curiozitatea noastră ”un simplu cetățean”, cum s-a prezentat, un slujitor al bisericii, ne-a spus că a fost dorința voluntarei Tera, fata născută în Vietnam, crescută în SUA și venită în Republica Moldova pentru a facilita studierea limbii engleze a copiilor din LT Mălăiești și Dubăsarii Vechi. Ulterior, vorbind cu alți săteni, am aflat că cel care a dat contur și culoare inițiativei tinerei voluntare a fost pictorul local Isidor Malai. L-am întrebat dacă a fost surprins de propunerea venită din partea acelei fete, și mi-a răspuns cu ”și nu, și da”, dar a recunoscut că a lucrat cu plăcere și se bucură că lucrarea este apreciată.

Sătenii s-au deprins cu ea și parcă nu o mai observă, dar cei străini, veniți în treacăt prin Bălăbănești, o admiră. Cele două rânduri cu mesajul simplu: ”Iubește-ți Țara, Iubește lumea” au o încărcătură emoțională aparte, nu sunt doar un îndemn. Isidor Malai zice, că a văzut lumea, a fost în mai multe țări, dar ”mai bine ca acasă nu-i nicăieri”.

Deși este pictor licențiat, s-a adaptat vremurilor și își câștigă existența cum reușește, cu toate acestea în atelierul lui din sat dă frâu liber creativității, căci orice lucrare, fie răstignire, icoană sau element de decor, trebuie să aibă amprenta sublimului. Cele patru cuvinte scrise pe fundal alb lângă o hartă: ”Iubește-ți țara, Iubește lumea!” sunt un îndemn pe care fiecare îl poate interpreta în felul său, dar emană dragoste și pace pentru toți. Care e numele complet al voluntarei Tera, sătenii nu-și mai amintesc, dar de fiecare dată când trec pe lângă stația respectivă o rază de apreciere, recunoștință lansează spre locul unde s-ar putea afla acea copilă străină care-i îndeamnă, și peste ani, să-și iubească țara.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button