Est-CurierSocial

Centrele pentru refugiaţi pot cere alimente de la World Food Program

Consiliul Orășenesc Criuleni a alocat marţi, 12 aprilie, 50 de mii de lei din fondul de rezervă al primăriei Criuleni pentru necesităţile Centrului de plasament temporar pentru refugiaţii din Ucraina (produse alimentare și de igienă), deschis din data de 1 martie 2022 în căminul nr. 2 al Școlii Profesionale (ȘP) din or. Criuleni.
Proiectul deciziei prin care iniţial se propunea alocarea sumei de 30 de mii de lei a fost prezentat și motivat de către consilierul Ghenadie Panfili, angajat la ŞP Criuleni. Panfili a mai adăugat că la data de 12 aprilie (n.r. – data ședinţei), instituţia nu a primit încă nici un ban de la bugetul de stat sau de la Agenţia Naţională de Asistenţă Socială (ANAS), sau de la Ministerul Educaţiei, în a cărei subordine se află, și la moment se confruntă cu greutăţi.
Consilierii au dorit să afle care sunt relaţiile Centrului de plasament cu Guvernul și cu Consiliul Raional, de a venit necesitatea acestei alocări din bugetul orașului. La această întrebare explicaţie a oferit consilierul Vasile Iapără, care este directorul școlii respective și a Centrului în cauza. Dumnealui a spus că centrul pe care-l gestionează este înregistrat la ANAS, cu finanțare prin Ministerul Educației. 
„La moment, avem o săptămână de zile de când hrănim refugiaţii din contul instituţiei de învăţământ, cu speranţa că ministerele de resort ulterior ne vor accepta cheltuielile și ne vor întoarce ceea ce am luat din bugetul instituţiei de învăţământ. Suma cerută este suficientă pentru 7-8 zile, pentru necesarul pe produse
alimentare și produse igienice. ANAS zilnic, de două ori pe zi, ne cere numărul de refugiaţi, pentru ca ulterior ministerele de resort să conclucreze cu instituţiile de învăţământ din teritoriu ca să ne ramburseze cheltuilelile. Noi, dacă facem parte din Ministerul Educaţiei, acesta trebuie să ne ramburseze cheltuielile. Chiar ieri am dat raportul la ANAS, ca Agenţia, împreună cu Ministerul Muncii, să repartizeze resursele și
să ne ramburseze cheltuielile. Am discutat și cu ministrul Muncii și Protecţiei Sociale, și cu ministrul Educaţiei și Cercetării, cheltuielile pentru apă, canalizare, altele, vor fi restituite, probabil, mai tâtziu. Acum, la moment, noi avem nevoie de hrană. Miniștii explică că banii alocaţi sunt încă pe conturile instituţiilor europene, care nu au ajuns încă pe conturile Guvernului” – a prezentat Vasile Iapără situaţia.

Centrul pentru refugiați a fost deschis de ANAS în unul dintre căminele Școlii Profesionale din or. Criuleni

Consilierul Alexandru Şapovalov a propus, după toate cele discutate, ca să fie mărită suma dată, propunere acceptată, așa că pentru necesităţile Centrului, cu votul a 10 consilieri din 11 prezenţi și o abţinere, suma a crescut la 50 de mii de lei. Modalitatea prin care se va utiliza alocarea a fost explicată de primarul Mihail Sclifos:
„Noi nu putem da bani, dar putem achita produsele necesare conform facturii și actului de predare – primire pe care le va elibera Centrul de plasament”.

Secretar de Stat: „Ar fi trebuit deja să primească…”

Tudor Mancaș

Secretarul General de Stat al Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale, Tudor Mancaș, solicitat de „Est- Curier”, să explice, de ce auzim la știri că se alocă pentru necesităţile refugiaţilor sume mari din partea altor ţări, iar la Criuleni se implică bani din fondul de rezervă, a explicat așa:
„Centre aprobate în lista ANAS, iniţial au fost 124, astăzi (13 aprilie – n.r.) sunt active 99. Nu întotdeauna se reușește să se achite azi pentru ieri, pentru că trebuie să fie o evidenţă, privitor la numărul de refugiaţi  pe fiecare zi. Sunt multe etape care trebuie parcurse din punct de vedere contabil. Dacă sunt 43 de zile de când funcţionează, cam ar trebui să fie efectuată deja rambursarea cheltuielilor. Dar trebuie să vedem dacă dumnealor au prezentat toate dovezile referitor la cheltuielile suportate. Dacă vorbiţi despre sume și  valoarea loturilor de  ajutor umanitar, într-adevăr, cei care donează aceste loturi le indică o valoare care comparativ cu preţurile din Republica Moldova sunt mai mari. Prin urmare, noi suntem nevoiţi în facturi să reflectăm valoarea acestor produse conform documentelor prin care acest lot ne-a fost donat. Dar centrele într-o manieră foarte rapidă primesc aceste bunuri. Chiar azi am aprobat loturi la două centre de plasament, care pe parcursul zilei de mâine sau maxim poimâne vor fi livrate la scară. Solicitarea și aprobarea cererilor este simplă, toţi funcţionarii au fost instruiţi cum se face.”
Peste câteva minute, Tudor Mancaș a revenit cu un telefon în redacţie și a spus următoarele: „Eu am verificat, și am confirmarea contabilei-șefe (a Ministerului Muncii), că până la ziua de azi (n.r. 13 aprilie) domnii de la Centrul din Criuleni, informaţii nu au oferit. În momentul în care ei vor avea contractul semnat șijustificarea prezentată așa cum li s-a cerut de la bun început, vor fi acoperite aceste cheltuieli.” a precizat Tudor Mancaș. 

ANAS: alimente pot fi luate de la World Food Program, gratuit

Două zile mai târziu, Svetlana Caraman, șefa serviciului financiar al Agenţiei Naţionale de Asistenţă Socială, deja vineri, 15 aprilie, a confirmat că direcţia Centrului de cazare pentru refugiaţi din or. Criuleni a prezentat formularele necesare pentru rambursarea cheltuileilor centrului din Criuleni, pe perioada 1 martie – 10 aprilie 2022. Funcționara s-a scuzat că volumul de lucru e mare și nu reușește zilnic să verifice poșta electronică.
Caraman a precizat, că pe lângă formulare, gestionarii centrului trebuie să prezinte și facturi, bonuri de casă sau altfel de argumente că au fost făcute cheltuielile date, și a adăugat că este în proces de verificare a acestor documente.
Cu referire la mecanismul de finanţare, Svetlana Caraman a explicat: „ANAS nu dă bani, ci doar colectează documente confirmative, iar plăţile se fac de către ministere. Centrele se finanţează prin structura ceea, prin care au fost create. Ce ţine de alimentaţie, nu știu de ce dumnealor nu au apelat la World Food Program – este o organizaţie neguvernamentală, care oferă alimentaţie gratuită tuturor centrelor create.”
Tot vineri, 15 aprilie, Irina Banova, șefa ANAS, spunea la solicitarea „Est-Curier”: „Sunt multe centre care nu au prezentat documente, noi le-am expediat electronic toate formularele necesare, este ordin emis, acuma le sunăm încă o dată să le cerem documente, și mai auzim că „unii n-au știut”.
Întrebată, cum trebuie să raporteze conducerea centrelor ajutoare de genul celui oferit de Consiliul Orășenesc Criuleni din fondul de rezervă, Banova a spus că, citat, „Noi n-o să vedem că consiliul a dat bani, de fapt, alimente. E nevoie ca administraţia publică locală printr-o scrisoare oficială să ne informeze pe ce articole i-au fost alocate mijloace financiare și noi informăm ministerul. Pentru a primi produse alimentare, centrele de refugiaţi trebuie să coopereze cu World Food Program, toţi directorii cunosc asta. Cum să se aloce bani pentru alimentaţie, dacă este organizaţia care plătește tot? Dar dacă primăria are bani și nu are ce face cu ei, n-au decât să aloce. O să vedem la raportare.”
S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button