Est-CurierSocial

Spitalul din Criuleni are nevoie de o cazangerie nouă, dar procesul reînnoirii se tot reține

De cca 8,6 mln ar avea nevoie spitalul din Criuleni pentru a-și rezolva problema cazangeriei, care, spun specialiștii, este pe ”fază terminală”, medical vorbind.
Despre necesitatea unor noi echipamente de încălzire pentru spital se vorbește încă de la finele anului trecut, când cheltuiala și realizarea au fost planificate în anul curent,  2022.
Planificare a fost, dar înțelegere și sinergie a lipsit, așa că spitalul pare să fie acum cel mai costisitor obiect al infrastructurii care necesită încălzire cu gaze naturale. 
Cauza este atât creșterea prețului la gaze, cât și ineficiența sau randamentul scăzut al echipamentului de încălzire. În ianuarie 2022 și licitația a fost anunțată, doar că până azi câștigătorul n-a fost desemnat.

La consultările publice din 10 noiembrie, 2022, Iurie Andriuța, președintele comisiei buget, spunea așa: ”Cazangeria de acum e de prin anii 92, e un cazan foarte vechi, care nu era inițial pentru gaz, el este adaptat, nu este performant. Dacă nu investim, noi o să pierdem spitalul raional. Dacă, nu dă doamne, cedează cazanul, ministerul n-o să lase bolnavii în frig, o să-i repartizeze pe la alte spitale, da pe acesta o să-l închidă. Dacă ieșim din iarnă fără spital, o să ne spună că am trăit un pic fără el, nu vă mai trebuie la Criuleni spital. O să între consiliul actual în istorie cu această chestie.”

Sergiu Halipli, directorul interimar al spitalului din Criuleni, solicitat de ”Est-Curier” să ne informeze la ce etapă este implementarea proiectului, atâta timp cât Consiliul Raional a alocat, la 18 noiembrie 2022, 1 mln de lei pentru demararea lucrărilor, a spus: ”Bani s-au alocat, așteptăm scrisoare de garanție de la consiliu că vor finanța și cealaltă parte a lucrărilor, fiindcă proiectul e de 8 mln 600 mii. Dacă semnez contractul și lei mai departe nu ridică mâinile, ce fac eu, ca semnatar al contractului? Am văzut ofertele, dar câștigătorul nu a fost desemnat, pentru că nu aveam acoperire financiară, iar termenul de încheiere a contractului e restrâns la o lună. Dacă voiau să salveze spitalul, trebuia să voteze alocarea banilor încă la începutul verii. Toate procedurile necesare au fost terminate în luna mai”.

Sergiu Halipli mai spune că spitalul consumă cam 400 m.c. de gaz în 24 de ore, aproximativ 11 mii de lei zilnic. Chiar dacă economiștii au prevăzut unele majorări de tarife și au rezervat în bugetul instituției bani, pentru lunile noiembrie și decembrie se așteaptă, totuși, formarea unui deficit de resurse destinate acestui capitol de cheltuieli de aproximativ 100 de mii de lei. Acești bani tot de la Consiliul Raional vor fi solicitați, a adăugat directorul spitalului.
Totuși, o cazangerie nouă dotată cu echipamente noi se așteaptă că va fi mai economă, cu un randament mai bun, or, actuala este situată departe de blocurile pe care le încălzește, și căldura vine prin cca 2 km de  țeavă, ceea ce înseamnă pierderi, care vor fi excluse în noul proiect. Situația cazangeriei a fost și obiectul
atenției unei comisii create din specialiștii consiliului.

Așa arată acum cazanul care încălzește Spitalul și Centrul de Sănătate Criuleni, care are, spun specialiștii, vreo 30 de ani la activ și nu e tare eficient.

Veaceslav Vatamaniuc, arhitect, andajat în Direcția construcții și gospodărie comunală, care a făcut parte din comisia ce a studiat problema, spunea, la consultări publice: ”Cazangeria despre care vorbim este pentru spital și centrul de sănătate Criuleni. Sunt patru blocuri separate care au o suprafață totală de 17900 metri pătrați. Proiectul elaborat este pentru încălzirea a 3 clădiri ale spitalului și pentru cea a Centrului de Sănătate. Grupul de lucru a formulat câteva propuneri, privind cazangeria. S-a propus să fie reparat și al doilea cazan, care să rămână de rezervă (și el produs prin anii 90). S-a propus ca administrația spitalului să discute cu proiectantul posibilitatea de a amplasa clădirea cazangeriei cât mai aproape de cea a spitalului. O altă recomandare ar fi instalarea la intrare sau la ieșire, cum va propune proiectantul, a două contoare de evidență a gazului, separat pentru Spital și Centrul de Sănătate, sau Centrul de Sănătate să-și procure un contor de evidență a agentului termic (a căldurii).”
Vatamaniuc a mai adăugat că termenul de executare a lucrărilor este de 36 de săptămâni, sau 9 luni de zile. La licitație au participat doi agenți economici. Unul s propus suma de 6,7 mln și altul – 8 mln. Dacă se  încheie contract, în decembrie, puține lucrări pot fi efectuate, poate doar cele de pregătire a șantierului, betonarea, fiindcă această clădire prezintă un edificiu cu structură din metal cu plăci ”sandwich”, la pereți și acoperiș, cu dimensiunile de 15 m x 9m. 
Pentru finanțarea acestei cheltuieli consilierii au decis să realoce banii destinați reparației unui drum de acces spre satul Cruglic, pentru care la începutul anului erau planificați 1,200 mii de lei, dar care nu au mai
fost valorificați.
S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button