Est-CurierSocial

Fiecare dintre noi poate contribui la schimbare

Zilnic, la numărul 112, sunt recepționate, un număr de cca 30 de solicitări legate de violența în familie, fără a menționa, cazurile de agresivitate sau conflicte. Mai grav, nu sunt menționate solicitările medicale, în care victimele refuză să solicite și intervenția echipajului de poliție, pentru că se tem de consecințele care pot urma: spre exemplu, de a rămâne undeva, în stradă, fără adăpost, de a fi aspru judecate de familie, ce vor spune părinții, copiii, ”mă amenință că îmi va lua copiii”.

Este adevărat, că victimele nu au curajul să ceară ajutor, sunt terifiate de consecințe și din această cauză refuză să denunțe agresorul sau să ceară ajutor, se liniștesc singure, fără a vorbi cu cineva, sau se împacă cu ideea și au speranța că agresorul se va schimba. Violența poate lua diferite forme: fizică, economică, psihologică și altele. Este important ca fiecare din noi să-și cunoască drepturile și să cunoască unde să caute ajutor. La fel, este important ca cei care au nevoie de ajutor și protecție, să le obțină.
Pentru aplicarea acțiunilor de violență în familie agresorii riscă muncă neremunerată, pedeapsă contravențională sau penală, în dependență de gravitatea acțiunilor. Agresorul poate să ajungă la închisoare pentru mai mulți ani dacă acțiunile lui au provocat consecințe mai grave pentru viața și sănătatea victimei.

Imagine-simbol.

Biroul de probațiune Criuleni este organizația care pune în executare pedeapsa cu muncă neremunerată și urmărește buna ei aplicare în colaborare cu Administrațiile Publice Locale. În comparație cu anul 2021, se observă o mică scădere a numărului de persoane sancționate/condamnate pentru cazurile de violență în familie. Astfel dacă să comparăm, în anul 2021 erau 3 persoane condamnate cu termen de probațiune, în anul 2022 au fost 2 persoane. În anul 2021 au fost condamnate 9 persoane la muncă neremunerată pedeapsă penală, iar de la începutul anului 2022 au fost pedepsite 5 persoane. Munca neremunerată ca pedeapsă contravențională a fost aplicată pentru cazuri de violență în familie în privința a 50 de persoane în 2021 și 39 persoane de la începutul anului curent 2022.
Este de menționat că mai este o formă de protecție a victimelor violenței – când instanța de judecată dispune ca agresorul să nu se poată apropia de victimă și să fie monitorizat electronic prin intermediul unui
dispozitiv (brățară electronică) care se aplică la piciorul agresorului, iar victima poartă cu ea un trecher, care în cazul când agresorul se apropie prea mult de victimă, semnalizează acest fapt. Încălcarea este înregistrată imediat la Serviciul Monitorizare Electronică, ceea ce permite intervenția. Pe parcursul anului curent au fost dispuse 6 ordonanțe de protecție a victimelor violenței în familie pe teritoriul raionului Criuleni și agresorii au fost monitorizați electronic.
Unele victime ale violenței în familie nu apelează la instituțiile de resort și se ajunge la consecințe tragice. Este regretabil că uneori vecinii sunt martori ale acestori cazuri însă nu se implică, spănând: ”Dacă nu se plânge ea, înseamnă că lor așa le place”.
Societatea este cea care poate face schimbarea și trebuie să ne implicăm pentru a diminua fenomenul violenței în familie.

Fiodor Vlas, șeful Biroului de Probațiune Criuleni

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button