Din 15 august 2022 Rusia temporar interzice importul produselor vegetale din mai multe raioane ale Republicii Moldova. Consiliera șefului Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară Rosselkhoznadzor, Iulia Melano declară că: ”Motivul interdicției este depistarea repetată a subiecților periculoși de carantină în produsele moldovenești transportate pe teritoriul Rusiei și despre care autoritățile moldovenești au fost informate în repetate rânduri.”
Ultima avertizare a fost în luna iulie. Serviciul federal de stat de supraveghere fitosanitară din Rusia anunța despre eventualele restricții de acces a produselor vegetale pe piața rusească pentru că au fost depistate în loturile de marfă moldovenească molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia, dar starea de lucruri nu s-a schimbat.
Astfel, produsele agricole crescute în raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sângerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți vor fi interzise în Rusia.
Pe parcursul anilor 2021-2022 în produsele moldovenești Serviciul federal de stat de supraveghere fitosanitară din Rusia a înregistrat 93 cazuri de depistare a 11 subiecte de carantină.
Subiecte de carantină sunt dăunătorii care lipsesc sau au o răspândire limitată pe un teritoriu și interdicțiile se fac pentru a evita extinderea lor.
Apropo, la 9 august Centrului Național Anticorupție (CNA), a vizitat câțiva funcționari care ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat.
E. Chiriac