SocialSucces comunitar

Un Acord ce a primenit două instituții

Creșterea calității ofertei de activități culturale pentru populația din comuna Vetrișoaia, județul Vaslui și satul Holercani, rnul Dubăsari prin dotarea infrastructurii culturale locale cu bunuri specifice și amenajarea interioară sunt rezultatul Acordului de colaborare dintre localitățile respective. Cele cinci colective artistice din Holercani vor putea prezenta mai des spectacole în fața sătenilor și vor avea condiții mai bune pentru repetiții.
Au și 16 costume naționale noi. Sala de festivități are deja alt aspect și 350-400 persoane vor putea admira artiștii într-un spațiu mai amenajat.

La fel și la Vetrișoaia, Casa de cultură s-a primenit considerabil, fiind achiziționate instrumente muzicale, costume populare și echipamente audio. Lucrările au fost executate în cadrul proiectului finanțat de Programul Operațional Comun România – Republica Moldova în valoare de 60.024.00 euro. Primarul Tudor Tanasiev, solicitat de ”E.C.” a comunicat că contractul de finanțare a fost semnat la 30 aprilie 2020, dar din cauza pandemiei lucrările s-au desfășurat mai lent. La Casa de cultură din Holercani au fost achiziționate instrumente muzicale, echipamente IT, a fost executată amenajarea interioară prin reparația tavanului, pereților, podelelor, sistemului electric și de încălzire. La realizarea acestui obiectiv de sprijinire a activității artistice au contribuit și localnicii, căci, primăria a venit cu o contribuție de cca 120 mii lei. Punctul culminant de finalizare al proiectului a fost, după cum era planificat, festivalul Ia Mania.

Casa de cultură din Holercani avea nevoie de renovare, că nu s-au făcut reparații încă de pe vremea sovietică, mai ales tavanul și podelele. A apărut mobilier nou. – S-a lucrat mult, e mai frumos, dar aș vrea să am acces și la documentele justificative ale acestui proiect – a spus consiliera Maria Marinuță.

Costumele sunt extraordinare– a zis și Mariana GrigorașencoDeocamdată nu au fost organizate multe activități, dar când am intrat în localul renovat am rămas impresionați.

– A fost o experiență, care a necesitat mult timp, răbdare și pregătire, dar am reușit, deși dacă știam cât de dificil este de administrat un proiect de asemenea anvergură poate nici nu mă apucam. Oricum sunt mulțumit că am contribuit și noi la conservarea, promovarea aspectelor culturale și moștenirilor istorice, sporirea potențialului turistic transfrontalier – a recunoscut primarul Tudor Tanasiev.

Sursa
E.C.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button