Vibrionul de holeră a fost și este prezent în apele râului Nistru de ani buni. Autoritățile avertizează despre pericol, iar cei ce intră în râu să se scalde, să mai înghită o gură de apă își asumă personal toate riscurile.
Recent şeful Direcţiei municipale Asistenţă Medicală și Socială, Boris Gîlca a anunțat la Moldova 1,că vibrionul de holeră a fost depistat pe plaja de la Vadul lui Vodă. El a îndemnat oamenii să fie prudenţi atunci când decid să facă băi în acea zonă: „Atenţionăm cei care fac plajă şi se vor scălda în bazinul acvatic să fie foarte atenţi, să asculte de sfatul medicilor, dacă fac o baie acvatică neapărat după această să facă şi duş. Totuşi să rămână în alertă la posibile urmări”,
Eugenia Stoica, asistentă medicală în secția epidemiologică a Centrului Sănătate Publică Criuleni,, parte a CSP Chișinău, lucrează mai bine 40 de ani în domeniu și zice că deocamdată apa Nistrul în raza orașului Criuleni nu prezintă pericol pentru pasionații de scăldat, dar oricum recomandă se fie respectate elementarele reguli de conduită pe apă.
– În caz de pericol iminent instituția noastră va veni cu recomandările și prescripțiile necesare- a spus dna Eugenia Stoica. – Vibrionul respectiv nu provoacă holera, însă poate genera dereglări gastro-intestinale acute ( greață, vomă, diaree) dacă ajunge în cavitatea bucală sau nazală.
De notat că, deocamdată nici plaje amenajate conform standardelor, cu dușuri, în raza raionului Criuleni nu sunt, iar albia râului e ciuruită de mai multe gropi după extragerea de prundiș și nisip.
Holera se consideră eradicată în Republica Moldova, deși unele cazuri au fost înregistrate în 1995 și 2000.