Anunţul a fost făcut de către Maia Sandu, după ce a avut o întrevedere cu Ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, aflată într-o vizită la Chişinău. Printre chestiile de cooperare post-brexit dintre Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii, cele două părţi au anunţat care va fi şi soarta banilor confiscaţi de la Luca Filat, feciorul lui Vlad Filat, care a fost supus unor controale de autorităţile britanice în contextul cheltuielilor sale excesive, în timp ce locuia la Londra.
„Mă bucur să anunţ câteva iniţiative de cooperare cu Guvernul Britanic, care ne vor ajuta să ridicăm cooperarea dintre statele noastre la un nou nivel. Am convenit asupra modalităţii de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat în beneficiul cetăţenilor. Eforturile echipei noastre de recuperare a fondurilor extrase ilegal din Moldova aduc rezultate. După demersurile ăcute de echipa noastră pe parcursul anului 2020, instanţele londoneze au dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei confiscate de 458 de mii de lires sterline de la cetăţeanul Luca Filat. În curând, aceşti bani, echivalentul a cca 11,5 mln de lei, vor ajunge să fie folosiţi în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi severe. În anul 2020, aproximativ 175 de mii de persoane cu dizabilităţi, s-au înregistrat la instituţiile responsabile de protecţie socială din ţara noastră, dintre care fiecare a şaptea persoană se încadrează în categoria celor cu dizabilităţi severe. 26 de mii de persoane cu dizabilităţi severe au nevoie de asistenţă permanentă. Serviciul de asistenţă personală este unul absolut critic, iar reducerile bugetare operate de Guvern anul trecut au adus mii de persoane cu dizabilităţi severe şi familiile lor într-o situaţie dificilă anul acesta. Am decis, împreună, că resursele financiare confiscate de la Luca Filat să fie redirecţionaţi către Agenţia Naţională de Asistenţă Socială din Moldova, pentru finanţarea serviciului social de asistent personal, pentru persoanele cu dizabilităţi severe”, a spus Maia Sandu.
La rândul său, Wendy Morton a declarat că Banii lui Luca Filat au fost recunoscuţi de către instanţele britanice drept venituri ilicite, de aceea au convenit ca ei să fie distribuiţi în folosul celor mai vulnerabile pături sociale. Morton a spus că Guvernul Britanic continuă să urmărească activitatea Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului Audiovizualului în vederea asigurării de către aceste instituţii a organizării unor alegeri libere şi corecte pe data de 11 iulie.
Preşedinta a mai salutat decizia Guvernului Britanic de a sprijini un proiect de consultanţă anticorupţie pe lângă Preşedinţie. Experţii contractaţi vor ajuta preşedintele RM să–şi realizeze mandatul în domeniul anticorupţie. Maia Sandu şi-a exprimat şi intenţia de a impulsiona acţiunea Acordului de parteneriat strategic, comerţ şi cooperare R. Moldova-Marea Britanie, semnat de ţara noastră în decembrie 2020, dar încă neratificat din cauza, citat, „lipsei unei majorităţi parlamentare responsabile la Chişinău”.