Est-CurierSocial

Primarii își numără banii și protestează

Mai mulți primari au protestat la Chișinău împotriva politicii fiscale pentru 2021.

Viorel Furdui, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) bate alarma de câteva luni că cele propuse de Guvern sunt în detrimentul dezvoltării comunităților locale.

În comunicatele emise CALM declară: ”Se atentează din nou asupra puținei democrații locale din Republica Moldova. Autonomia locală, angajamentele internaționale din domeniu și interesele colectivităților locale sunt călcate în picioare! A câta oară! În loc de descentralizare și consolidare a autonomiei locale promise, se dorește o centralizare totală! Aceasta este deja a 4-a tentativă de acest fel. Nu-i oprește nimic: nici Constituția, nici legea, nici decizia Curții Constituționale, nici nevoile colectivităților locale, nici simplul bun simț! Nimic! Sunt promovate, în exclusivitate, interesele companiilor mari, în detrimentul APL și al mediului de afaceri mic/mijlociu. Înainte de aceasta, prin diferite legi, tot din contul bugetelor locale, au scutit pe acești „săraci” de taxe și impozite locale, le-au dat cu titlu gratuit terenuri și edificii care aparțin APL – fără a compensa măcar un bănuț bugetelor locale!”

protest primari

Transparency International – Moldova a făcut o analiză detaliată a esenței modificărilor propuse de Ministerul Finanțelor și impactul acestora: ”Taxele locale: ”Plafonarea și optimizarea ”Contrar prevederilor Strategiei de descentralizare și fără discuții prealabile cu reprezentanții autorităților locale, au fost introduse unele prevederi de revenire la practici de centralizare a deciziilor privind finanțele publice, impozitele locale, plafonarea acestora și reducerea numărului de tipuri de venituri proprii. APL, fiind parte a unui proces amplu de descentralizare financiară, autonomie locală, dar și de preluare a practicilor europene în domeniu, ar trebui să fie auzite și luate în considerare”.

Valeriu Rusu, primar de Oxentea, Dubăsari, zice că „Plafonarea taxelor locale va cauza pierderi businessului mic și va genera câștig marilor afaceriști. Nu putem pune un agent economic cu o mică afacere pe același cântar cu agentul economic care realizează benzină sau motorină. Nu este corect ca aceeași taxă să o percepem de la ambii.” Potrivit alesului local, deși s-a tot vorbit despre descentralizare, prin plafonarea taxelor locale se pierde dreptul ca fiecare administrație publică locală cu Consiliul său să decidă activitatea din localitate. „Iată de ce suntem împotriva plafonării și credem că acest drept trebuie să rămână al APL și Consiliilor locale”.

Ion Plamădeală, primarul s. Izbiște, r. Criuleni, consideră plafonarea un băț cu două capete: ”Pe de o parte exclud reglările de conturi dintre unii primari, consilieri și agenți economici, iar pe de altă parte îi pun pe toți pe același cântar. Veniturile primăriilor se pot diminua din cauza resurselor modeste ale micilor antreprenori ”.

Strategia fiscală mai presupune și modificări la impozitul pe bunurile imobiliare Autoritățile au ajuns la concluzia că facilitatea de 15% oferită la achitarea impozitului pentru bunurile imobiliare până la 30 iunie, înainte de termenul standard de 25 septembrie, este inutilă. Mai mult, acestea consideră că pentru fortificarea autonomiei financiare a APL”această facilitate trebuie anulată. În vederea asigurării siguranței și previzibilității bugetelor locale, chiar dacă această facilitate va fi eliminată, e nevoie de modificat termenul de achitare a impozitului pentru bunurile imobiliare – către 25 iulie cel tarziu. Altfel, pot apărea anumite deficiențe cu fluxurile financiare disponibile APL în lunile cele mai solicitante din an, iulie-august.”

E. Alexei

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button