Internațional

55 de țări ale lumii condamnă exportul rachetelor balistice din Republica Populară Democrată Coreeană către Rusia

Uniunea Europeană și partenerii săi au condamnat “în cei mai fermi termeni posibili” exportul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) și achiziționarea de către Rusia de rachete balistice ale RPDC, dar și utilizarea de către Rusia a acestor rachete împotriva Ucrainei.

Declarația, publicată la 9 ianuarie, este semnată de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, de miniștrii de externe din 25 de țări ale UE, de miniștrii de externe din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, precum și de miniștrii de externe din Albania, Andorra, Argentina, Australia, Canada, Canada, Guatemala, Islanda, Israel, Japonia, Liechtenstein, Monaco, Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Palau, Republica Coreea, San Marino și Regatul Unit, precum și de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii.

“Transferul acestor arme sporește suferința poporului ucrainean, sprijină războiul de agresiune al Rusiei și subminează regimul global de neproliferare. Suntem profund îngrijorați de implicațiile de securitate pe care această cooperare le are în Europa, în Peninsula Coreeană, în regiunea Indo-Pacific și în întreaga lume”, se arată în declarație.

De asemenea, reamintește că transferul de rachete balistice, împreună cu orice alte arme și materiale conexe, din RPDC în Rusia, încalcă în mod flagrant mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (RCSONU) – și anume Rezoluția 1718 (2006), Rezoluția 1874 (2009) și Rezoluția 2270 (2016) – pe care Rusia însăși le-a susținut.

“Monitorizăm îndeaproape ceea ce Rusia oferă RPDC în schimbul acestor exporturi de arme. Solicităm RPDC și Rusiei să respecte rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU și să înceteze imediat toate activitățile care le încalcă”, afirmă UE și partenerii săi.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button