„Întrucât Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială șipentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE”, a declarat Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Îmbunătățirea performanțelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ale Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor lucrătorilor este un alt obiectiv al proiectului. Acesta se concentrează pe îmbunătățirea capacităților ISM de a-și îndeplini mandatul de control de stat. Aceasta înseamnă revizuirea cadrului juridic și a politicilor interne; planificarea strategică a vizitelor de inspecție; îmbunătățirea sistemului de formare pentru personalul ISM; modernizarea procedurilor ISM și a sistemului informațional; colaborarea strânsă cu partenerii sociali, precum și furnizarea de sprijin material.
metodologii și instrumente relevante pentru a se asigura că capacitățile ANOFM și ISM sunt îmbunătățite în concordanță cu evaluările instituționale, precum și cu standardele internaționale de muncă și cu ghidurile relevante privind politicile OIM.
agenții publice: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii este esențială pentru ca Guvernul să poată realiza politici coerente de muncă, ocupare și protecție socială, să asigure incluziunea pe piața muncii, condiții de muncă sigure și locuri de muncă productivă.
NEET (nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare
profesională). În Republica Moldova, rata de participare a femeilor pe piața forței de muncă este de peste 40%. Acesta este un indicator scăzut în comparație cu cel al Uniunii Europene, unde rata este peste 70%. Din cauza stereotipurilor, femeile sunt supuse unui tratament suspect când aplică pentru locuri de muncă, iar diferența salarială între sexe este de aproximativ 16% în țară.
cunoașterea limitată de către persoanele cu dizabilități a dreptului lor la muncă și a oportunităților de muncă, de accesul limitat la reabilitare, consiliere în carieră și formare profesională, de infrastructura inaccesibilă, de nivelul scăzut de încredere în sine în rândul persoanelor cu dizabilități și de reticența angajatorilor de a oferi locuri de muncă acestei categorii de cetățeni.