Sănătate, roade bogate, ploaie la timp, pace-n țară!

La data de 7 ianuarie, locuitorii mahalei „Broşteni”, din satul Drăsliceni, văzând că este o zi frumoasă, cu ninsoare cu fulgi mari şi deosebiţi, au organizat sub cerul liber sărbătoarea cu genericul „Astăzi s-a născut Hristos”. A fost o zi specială, dăruită de Dumnezeu creștinilor.

Photo1355 - Copy

Ideea organizării unei astfel de sărbători în mahala a venit din partea consătenilor noştri Gricore Ciutac, Vasile Spînu şi Vasile Guzun. Tot dumnealor au avut grijă de muzică şi voie bună la sărbătoare. Toată mahalaua a participat la împodobirea bradului de Crăciun cu luminițe și jucării multicolore. Sub pomul de Crăciun și-au găsit loc un coşuleț cu crăciunaşi, busuioc, covrigi, mere, bomboane și alte bunătăți de sărbătoare, precum și cadouri pentru copii și pentru cei dragi. Au fost invitaţi toţi locuitorii satului. De la sărbătoare n-a lipsit, așa cum se cuvine, Mos Crăciun și Crăciuniţa.

Cum se cuvine de Crăciun, copiii şi cei maturi au cântat colinde, au recitat poezii și au dansat hora de la sat. Patricia şi Alexandrina Onica, eleve la gimnaziul Drasliceni, au deschis sărbătoarea cu colindele „O, ce veste minunată”, „Deschide uşa, creştine”. Nina Onica a recitat poezia ”Mos Craciun”, iar Marcel Roşca a povestit nașterea lui Hristos, a divulgat ascultătorilor secretul despre unde se află casa lui Moş Crăciun și ce rol are Crăciunița  în toată această poveste. De aplauze îndelungate s-au bucurat Nicoleta Efros și Adelina Roșca, care au recitat poezii despre frumoasa iarnă și  au colindat românește. Copiii, dar și maturii, au dansat în jurul Pomului de Crăciun cu o deosebita placere, bucurându-se de zăpada care cădea peste ei.

Photo1361

Invitatul a fost şi primarul Petru Buzu, pentru care surorile Patricia şi Alexandrina Onica au rostit o urătură, la fel şi pentru toţi gospodarii din mahalaua ”Broşteni”: „Sănătate, roade bogate, ploaie la timp, pace-n țară!”. Pe parcurs, celor care sărbătoreau, li s-au mai alăturat săteni, veneau cu semănatul, dorindu-şi unul altuia un an mănos.

Copiii au fost răsplătiți pe măsură cu colaci, dulciuri și bani. Cei maturi s-au delectat cu vin fiert. La sfârșitul sărbătorii s-au prins untr-o hora românească, de la mic la mare. A fost o sărbătoare pe cinste, o sărbătoare de suflet minunată, cu mult joc şi voie bună.

Alexandra Onică, şefa bibliotecii publice Ratuş

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *