Și-au etalat muşchii de Ziua Europei

Urmând o tradiţie frumoasă, de 9 mai, curent, au avut loc competițiile sportive la Izbiște, dedicate deschiderii sezonului sportiv de vară. Cei mai buni au fost decorați din partea administrației locale cu prime bănești, precum și cu trofee tradiționale: un cucoș, un iepuraș și un berbec viu.

greutati

Vladimir Stănilă la ridicarea greutății a fost cel mai bun

Primii au început competițiile fotbaliștii amatori. Arbitrul Constantin Verdeș invită la centrul terenului echipele lui Chiril Cațaveică și Ionuț Chetrean. După salutarea tradițională răsună fluerul arbitrului și jocul începe. Băieții, iuți de picior, fugăresc balonul spre poarta adversarului. Echipa lui Chiril Cațaveică reușește să deschidă scorul – 1:0. Apoi peste puțin timp mai bate un gol – 2:0. Cei din echipa lui Ionuț Chetrean reușesc și ei să marcheze – 1:2. După două reprize de fotbal încordat, scor final 4:2, în favoarea echipei lui Chiril Cațaveică.

sah

La concursul joc de dame.

La umbra unui ulm bătrân se întinde o saltea de luptă. Arbitrul principal și dirijorul competițiilor sportive, Ulian Ceban, înregistrează toți doritorii de a concura la lupta națională trânta. Lupta liberă și trânta națională sunt cele mai preferate probe sportive în Izbiște. Aici au fost educați mulți valoroși luptători ca Victor Iacubov, Igor Ceban, Vasile Cebaba, Marian Măntăliță, Ilie Sprîncean, Nicolae Cațaveică, Ion Maleru, Valeriu Ceban și alții. Până a începe competițiile, reușesc să discut cu Ion Plămădeală, primarul satului Îzbiște. «Pe data de 2 mai la noi la Izbiște a avut loc sărbătoarea Cântecului Pascal, cu expoziții frumoase «Cel mai original coș pascal», «Cel mai frumos desen la tema pascală». Meșterii locali Andrei Gherciu, Ion Urbanovici, Igor Mînza și Alexandru Sajin au instalat în parcul din fața Casei de Cultură două scrânciobe pascale, tradiționale pentru odihna copiilor și a domnișoarelor din sat. A fost frumos. Astăzi, după ce oamenii din sat au mers la cimitir, comemorând rudele de Blajini, după amiază am hotărât să organizăm competiții sportive pentru copii, tineret și cei mai maturi. Pentru trofeele originale: cucoșul viu, iepurașul și berbecul viu și premii bănești pentru cei mai buni sportivi,  din fondul administrației locale au fost alocați circa 4000 lei».

Primii pe saltea apar cei mai mici luptători, care, înțepându-se unul cu altul, încep a se roti ca doi cucoșei. Spectatorii strigă susținând-ui: «Cristi, nu te lăsa!», «Hai, Coliță, trăntește-l odată!». Peste puțin timp, arbitrul pe saltea, Ruslan Dragoman, ridică mâna lui Nicolae Stănilă, care primește un cucoș frumos. Lumea aplaudă: «Bravo, Coliță!». Alexei Pșenicnâi a câștigat un iepuraș viu. Trofeul principal, berbecul viu a fost câștigat de Marian Măntăluță, care la învins la tușe pe Gheorghe Pșenicnâi.

berbec

Berbecul viu pe umerii atletului Marian Măntăluță

Apoi au urmat competițiile de ridicare a greurății de 32 kg. Vladimir Stănilă a fost cel mai puternuc – 53 ridicări, pe locul doi, Vasile Cebanu – 43 ridicări și pe locul trei – Gheorghe Pșenicnâi – 34 ridicări. La competițiile joc de dame primul a fost Ulian Ceban, pe locul doi – Aurel Andreev și pe locul trei – Nicu Toderașcu. La competițiile de ping-pong cel mai bun a fost Andrei Dobrovolschi, pe locul doi – Veaceslav Scripcari și locul trei i-a revenit lui Ulian Ceban.

S-a încheiat sărbătoarea sportivă cu competițiile de volei. Cei mai buni sportivi și echipe de volei au fost premiați.

 Valeriu TURTA

Foto de autor 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *